Život i umjetnost
Toblerone protiv Twin Peaksa - slučaj došao na sud
22.8.2017 06:52 | Indikator.ba
"Toblerone" protiv "Twin Peaksa" postaje slučaj za sud. Budući da je britanski diskontni lanac Poundland lansirao čokoladicu kao osvetu za Tobleroneovu "slim" varijantu, sada se suočava sa tužbom za povredu zaštitnog znaka američkog prehrambenog diva i proizvođača Tobleronea Mondeleza.

Slučaj je, međutim, eksplozivan jer je Mondelez prošle godine promijenio dizajn i oblik svoje čokolade u Ujedinjenom Kraljevstvu, čime je proizvodnja kopija postala moguća. Kao rezultat glasanja o Brexitu Grupa je odgovorila na smanjenje marže usljed pada funte, smanjujući broj Tobleroneovih trogulastih vrhova sa jedanaest na devet, a težinu pakovanja sa standardnih 170 na 150 grama. Osim toga, doline između vrhova postale su šire, ali je cijena ostala ista.

Budući da je došlo do nezadovoljstva među potrošačima, Poundland je reagirao i ponudio niskocjenovnu čokoladu "Twin Peaks" s deset vrhova i uskih dolina. Proizvod je sličan "starom" Tobleroneu, ali ne i novom. Također, "Twin Peaks" ima osebujan britanski ukus, opravdavajući nisku cijenu, piše Guardian.

Mondelez je podnio zahtjev za zaštitu svojih prilgodbi u dizajnu. Tvrtka u stvari gotovo da kopira sebe. U legalnim odbrambenim dokumentima, Poundland navodi da trokutasti oblik Toblerone bara, koji je registriran pod zaštitnim znakom EU 1997. godine, više nije prepoznatljiv dijelom zbog postojanja nove verzije.

Odvjetnik za zaštitne znakove rekao je novinama da u ovom argumentu ima nešto. "Što duže trebate da brand ostane isti, to je jači zahtjev."

Sada sudovi moraju odlučiti, a do tada "Twin Peaks" ne smije stizati na prodajne police.
Facebook Twitter Print