Politika i društvo
Žičara tek sada dobila građevinsku dozvolu, završetak krajem godine
12.9.2017 06:20 | Indikator.ba
Gradska uprava Sarajeva je riješila problem oko izdavanja građevinske dozvole za izgradnju trebevićke žičare. Kako je kazao Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, obnova jednog od simbola Sarajeva je započela.

- Dobijena je i građevinska dozvola za polaznu i dolaznu stanicu, sve stubove, a riješeni su imovinskopravni odnosi. Potpisani su ugovori sa dobavljačima koji su već preuzeli potrebnu opremu, te sa izvođačima radova za montažu stubova, dolazne i polazne stanice. Rok izvođenja radova je 150 radnih dana, što znači da je preostalo još 140 dana do završetka. Sve ide predviđenim tokom, a dinamika radova je ubrzana. Ovih dana će početi montaža stubova, rekao je za oslobodjenje.ba gradonačelnik Skaka.

Ukupna vrijednost projekta je 18 miliona KM, a ugovor vrijedan 13,3 miliona KM ranije je potpisan s predstavnicima italijanske firme Leitner, koja će biti stalni dobavljač opreme.

Predviđeno je da u pogonu žičare budu 33 kabine, svaka sa po 10 mjesta, kapaciteta 1.200 putnika na sat. Umjesto nekadašnjih 12, novom žičarom će se na Trebević stizati za sedam minuta i 15 sekundi. Gondole će, kada budu puštene u pogon, biti olimpijskih boja - zelena, crvena, plava, crna i žuta.
Facebook Twitter Print