Kompanije i tržišta
Magna Steyr ipak dobila okolišnu dozvolu, gradnja fabrike počinje u oktobru
12.9.2017 14:14 | Indikator.ba
U postupku izdavanja okolinske dozvole za projekt austrijske Magne Steyr u Sloveniji nije bilo problema, što je otvorilo put za izdavanje građevinske dozvole, a slovenska Vlada će ove sedmice sa Magnom potpisati ugovor za realizaciju projekta, rekao je slovenski ministar Zdravko Počivalšek, prenosi RTV Slovenije.

Ministar je objasnio da će Vlada ove sedmice sa kompanijom Magna Steyr potpisati ugovor, koji u prvoj fazi predviđa izgradnju lakirnice u mjestu Hoče za oko 400 zaposlenih, a za što će slovenska vlada izdvojiti 18.610.000 eura finansijskih poticaja. U isto vrijeme će se potpisati sporazum prema kojem će Magna biti posvećena ispunjavanju svih obaveza, rekao je Počivalšek tokom 50. međunarodnog sajma obrtništva i poduzetništva.

"Drago mi je da je jučer pale sve prepreke za veliku investiciju Magne koja će otvoriti mnogo novih radnih mjesta", rekao je premijer Miro Cerar.

Dodao je da se izdavanje okolinske dozvole očekuje početkom oktobra, kada investitor treba da počne sa radom na projektu.
Kao što je Indikator.ba izvještavao, Magna je zbog mogućih kašnjenja u izdavanju okolinske dozvole u Sloveniji pripremila plan B koji podrazumijeva selidbu izgradnje tvornice u Mađarsku.

Status učesnika u izdavanju okolinske dozvole imalo je deset ekoloških organizacija, a najteži orah za investitora bile su organizacije Umanotera, slovenski E-forum i Alpe Adria Green. Dok je Umanotera brzo pronašla zajednički jezik sa Magnom, druge dvije su se namjera od tužbi odrekle u posljednji čas nakon što su isposlovale protokol o dopuni okolinske dozvole.

Multinacionalka Magna je planirala investiciju u okolini Maribora vrijednu više od 100 miliona eura, koja bi, prema najavama, trebalo bi da generira najmanje 1.000 radnih mjesta, a prema neslužbenim podacima čak oko 3.000.
Facebook Twitter Print