Život i umjetnost
Apple predstavio tri telefona: iPhone X najskuplji do sada
13.9.2017 06:04 | Indikator.ba
Prvi put u desetogodišnjoj istoriji iPhone-a, američka tehnološka kompanija Apple je na istom događaju predstavila tri pametna telefona u isto vrijeme, uključujući i model koji se otključava pogledom.

Mobilnu jesen će obilježiti klasični iPhone 8, veliki iPhone 8 Plus i premium iPhone X, koji je među tri nova proizvoda najbolji i najavljuje budućnost Apple-ovih uređaja.

Pametni telefoni iPhone 8 i iPhone 8 Plus su izvana slični prethodnicima iPhone 7 i iPhone 7 Plus, čega su svjesni u Apple-u, ali uveravaju da postoji stvarna razlika između ova dva uređaja.
Novi telefon pokreće novi Apple procesor nazvan A11 Bionic. Samo ime ne govori ništa, ali je važnija činjenica da je čip 70 posto brži od procerora A10, koji pokreću iPhone 7 i iPhone 7 Plus. Prema Appleu, Bionic je takođe najbrži smartphone na svijetu.

Novi procesor iPhone-u osigurava neke funkcije koje njegovi konkurenti već poznaju neko vrijeme, kao što je bežično punjenje baterije.

IPhone 8 i iPhone 8 Plus će biti dostupni korisnicima u verzijama sa 64, 128 i 256 gigabajta prostora za skladištenje. Prodaja na odabranim tržištima počinje 22. septembra. Apple još nije otkrio na kojima.

IPhone X ili "iPhone deset" je najnapredniji, najskuplji iPhone ikada. Prvi ima OLED displej i prvi je bez dugmeta Home.

IPhone X pametni telefon je između ostalog poseban jer je prvi sa novim načinom otključavanja, nazvanim FaceID, koji korisniku omogućava pristup sadržaju uređaja samo s pogledom na ekran.
iPhone X ima, bar što se tiče tehničkih karakteristika, bolju kameru nego iPhone 8 Plus. Ima bržu blendu, dvostruku optičku stabilizaciju slike i kvalitetniji blic, kažu u Appleu.

Kao i iPhone 8 i iPhone 8 Plus, iPhone X takođe podržava bežično punjenje, ali ima veliku prednost u energetskom području. Baterija IPhone X smartphona će s jednim punjenjem trajati do dva sata duže od iPhone 8 i iPhonea 8 Plus, obećavaju u Appleu.

iPhone X će biti dostupan u verzijama sa 64 i 256 gigabajta prostora za skladištenje. Od 3. novembra biće moguće kupiti model od 64 gigabajta za 999 dolara (834 eura, cijena slobodna za prodaju). Kada će skuplji iPhone X biti dostupan još nije poznato.

Apple je prezentirao i novi ojačani Apple pametnih sat, koji će, između ostalog moći prepoznati i rane znakove srčanog udara kod korisnika.
Facebook Twitter Print