Kompanije i tržišta
Arapi kupili tivatsku luku Bijela za 2,65 miliona eura
13.9.2017 08:49 | Indikator.ba
Stečajni upravnik Jadranskog brodogradilišta Bijela Žarko Ostojić donio je odluku kojom odobrava prodaju koncesionog kruga konzorciju koji čine Adriatik Marinas i Damen za 2,65 miliona eura.
Odluku je, kako je potvrdio za Dan, juče poslao konzorciju službenom poštom.

Adriatik Marinas je vlasnik Porto Montenegra, dok je Damen holandska firma koja se bavi remontom i brodogradnjom i jedna je od uspješnijih u svijetu na tom polju.

“Povjerioci imaju pravo žalbe na odluku koju sam donio. Ako se niko ne bude žalio, odluka postaje pravosnažna, nakon čega se potpisuje ugovor sa konzorcijEm, koji ima 70 dana nakon potpisivanja ugovora da uplati novac. Konzorcij je obavezan da potpiše ugovor i uplati novac”, rekao je za Dan Ostojić.

Za 2,65 miliona eura vlasnici tivatske marine i njihovi partneri iz Holandije dobijaju svu imovinu u koncesionom krugu osim upravne zgrade. Dobijaju i opremu koja je usko vezana za te objekte.

Adriatik marinas i Damen planiraju da se u Bijeloj bave remontom jahti i megajahti. Oni su jedini dostavili ponudu za dodjelu koncesije za privredno korišćenje luke Bijela.
Koncesiju daje Vlada i to na 30 godina uz obavezno minimalno ulaganje od 20 miliona eura.
Vlasnici Porto Montenegra od prošle godine su Investment Corporation of Dubai (ICC). Oni su od Pitera Manka i njegovih partnera otkupili kompletan udio u firmi Adriatik Marinas.
U Bijeloj bi trebalo da bude zasposleno oko 100 radnika.
Facebook Twitter Print