Život i umjetnost
Home Exchange - svoju garsonjeru zamijenite za havajsku vilu
15.9.2017 06:19 | Indikator.ba
Ako ste gledali film The Holiday (2006), u kojem Cameron Diaz svoju losanđelosku vilu u miljeu kalifornijskog podneblja zamjenjuje za idiličnu kuću Kate Winslet usred snježne Engleske, a time se objema mijenja život, znate kako funkcioniše Home Exchange.

Kao što sam naziv koncepta kaže, to je zamjena kuća. Planirate odmor na egzotičnoj lokaciji, gdje znate da je smještaj strašno skup? Pretražite vebsajt homeexchange.com, gdje 65.000 korisnika svoje domove izdaje na principu potpunog povjerenja i pridružite im se.

Godišnja članarina iznosi 150 eura, a sve ostalo je besplatno, bez troškova namještenja, a broj razmjena u sklopu te godine je neograničen. Možete sami da pretražujete destinacije, ali možete i sačekati da vaš oglas dođe do neke zanimljive ponude za odredište o kojem možda nikad niste razmišljali. Ako vam padne sjekira u med, možete zamijeniti i mali stan za odmor za luksuzni smeštaj na drugom kraju svijeta.

Kako je Rujana Lukač, zastupnica Home Exchangea (HE) za Hrvatsku i Jadran kazala za RTv Slovenije, garsonjera u Ljubljani može se zamijeniti za vilu u Los Angelesu. "HE je klub u kojem se cijene neke druge vrijednosti i vrline, a ne samo veličina stana. Iz osobnog iskustva mogu vam reći da sam svoj stan uvijek promijenila za bolji. Bila sam u luksuznom penthousu u San Franciscu, koji košta 3 miliona $, a u to vrijeme moja kuća na Hvaru je recimo bila za dvije zvjezdice", kaže Lukač, koja je do sada ostvarila 16 razmjena širom svijeta, od onih unutar Hrvatske do tajlandskog otoka Koh Samui.

"Važno je, kako komunicirate, kako predstavite sebe i naši članovi to prepoznaju. Upravo sada, ja sam se dogovorila za skijanje u januaru 2018. nedjelju dana u Brunecku. Trosobni stan na padinama sam zamijenila za svoju garsonjeru u Opatiji. Sedam dana u takvom stanu bi me koštalo od 700 do 1100 eura".

HE radi po sistemu simultane razmjene, ali nije isključivo ograničen na to, što u praksi znači da kad nekoga ugostiš, dobiješ potvrdu (tzv. balon), koji možeš da unovčiš za drugu lokaciju, ne onu iz koje dolazi vaš gost.
Facebook Twitter Print