Menadžment
Najbolji poslovni potez: Još četiri strane firme u Derventi
25.9.2017 05:56 | Indikator.ba
Dovođenje još četiri strane firme u Derventu najbolji je poslovni potez u Bosni i Hercegovini u avgustu prema izboru analitičara portala Indikator.ba.

U ovoj bosanskohercegovačkoj opštini već posluje 15 austrijskih, 12 italijanskih, i četiri njermačke kompanije a opštinska administracija na čelu sa načelnikom Miloradom Simićem čini sve što je u njenoj moći da se taj broj poveća.
Za najbolji poslovni potez u regiji izabrana je dolazak kanadskog proizvođača autodijelova Magna International da svoje proizvodne pogone locira i u okolini Maribora u Sloveniji. Ključni poslovni potez u ovom slučaju povukla je državna Agencija za zaštitu okoliša dajući odobrenje za izgradnju tvornice boja što je prva u nizu investicija ukupne vrijednosti 1,24 milijarde euro. Menadžeri Magne su odlučili da će ako ne dobiju saglasnost u Sloveniji ove investicije započeti u Mađarskoj ili nekoj drugoj evropskoj zemlji. U fabrici boja biće uposleno 400 radnika a u konačnici projekta planirano je uvođenje proizvodnje do 200.000 vbozila godišnje i otvaranje 6.000 radnih mjesta čime ovo postaje najveća investicija u privredu Slovenije uopšte.

Francuska energetska kompanija Total odlučila se za kupovinu danskog Maersk Oila u transakciji vrijednoj 7,45 milijardi američkih dolara što je Indikator.ba izabrao za najbolji poslovni potez u Evropi u osmom mjesecu 2017. godine.
Očekivani efekri Ova akvizicija će za Maersk polučiuti sinergijski učinask veći od 400 miliona dolara, a otalu povećati zaradu od dionica, ubrzati novčane tokove i u narednim godinama obezbijediti dalji rast.

Kineske kompanije Anbang Insurance i HNA Group odvojeno su započele stvaranje novog diva na svjetskom financijskom trežištu a prvi korak je razmatranje kupovine udjela u njemačkoj osiguravajućoj kući Allianz koja slovi kao peta kompanija po veličini u svijetu u sektoru osiguranja. Njena tržišna vrijednosgt iznosi 95 milijardi američkih dolara. Vijest o tome procurila je u avgustu ove godine, a analitičari portala Indikator.ba su na bazi dodatnih provjera odlučili da ovu namjeru proglase najboljim poslovnim potezom u prošlom mjesecu.

Analitičari uočavaju da je ovogodišnji avgust bio oskudan sa dobrim poslovnim odlukama, posebno u BiH, regiji i Evropi. Na to su više nego prethodnih godina uticali sezona godišnjih odmora, posljedice klimatskih promjena (tropske vrućine, požari...) te pojačani ratni sukobi i politički konflikti u različitim dijelovima svijeta.

Priredio: Hajdar ARIFAGIĆ
Facebook Twitter Print