Život i umjetnost
Studija pokazuje najvećeg "ubicu novca" za milenijalce
27.9.2017 06:23 | Indikator.ba
Milenijalci su spremni da troše puno novca - ali jedna stvar je uzela alarmantne razmjere.
Prema studiji britanskog političara Davida Vilettsa, mladi troše tri puta više svog prihoda na svoju stambenu situaciju nego njihove bake i djedovi - iako žive pod mnogo lošijim okolnostima.
Prema britanskom dnevniku The Guardian, ljudi stariji od 18 do 36 godina troše više od trećine prihoda nakon plaćanja poreza na iznajmljivanje. Poređenja radi, šezdesetih i sedamdesetih godina njihove bake i djedovi trošili su samo 10% svog prihoda na ove stvari.

Iako ulaže značajno više novca u stanove za iznajmljivanje, Generacija Y često živi u manjim i prenatrpanim stanovima, a takođe prihvata i duži radni vijek. Za godinu dana mladi potroše više nego njihovi roditelji za tri dana zbog duge radne distance. Milenijalci imaju sasvim drugačije preferencije od svih drugih generacija. Očigledno je da je digitalizacija učinila da vode drugačiji način života od prethodnih generacija, a samo nekoliko njih može priuštiti kuću.
Prema studiji, prosječno 19 godina moraju štedjeti kako bi mogli prikupiti novac. Generacija prethodnika, sa druge strane, morala je da štedi samo tri godine. Ako ne mogu priuštiti kuću, iznajmljuju stan - a uz visoku potražnju raste i cijena. Za milenijalce to znači: sve manji smještaj za sve više i više novca.

"Ovo je najveći problem koji pogađa mlađu generaciju", rekao je Willetts. "Pogoršava njihov životni standard i njihov kvalitet života".
Facebook Twitter Print