Ekonomija
Uručeni detašmani: I dalje problemi sa dobijanjem radnih viza
2.10.2017 14:37 | Indikator.ba
Privredna komora Republike Srpske danas je, tadicionalno, organizovala svečanu dodjelu Odluka o raspodjeli detašmana privrednim društvima iz Republike Srpske za rad u SR Njemačkoj, za detašmansku 2017/2018. godinu.

Preduzeća iz Srpske koja su dobila detašmane su Gipser, Simpro Gradnja i Brković iz Doboja, banjalučke kompanije: Luka, SD Sistemi, Telding, ABC Solution, EMP Interelektric, Dimont, GP Vranica, Termomontaža, Euromont Progim, GD Unimvid, Ino-Gradeks, Delta MD, GP Tepić, IMSS – Trade, AJS, Te Ca Si Monting, IGM Metal iz Laktaša, Montaža Mikić iz Gradiške, bijeljinska preduzeća: Spark i Monting Montaža, AL-M iz Dervente, DM – Montaža iz Broda, Tehnoinženjering iz Brčkog, Jokić – Invest iz Zvornika, kao i Safir iz Gacka.
Vlasnik firme „Monting montaža“, Spasoje Albijanić, rekao je novinarima nakon svečane dodjele detašmana, da su detaširane firme očuvale radne kapacitete u BiH i ocijenio da institucije BiH moraju više da pomognu firmama iz BiH koje rade u inostranstvu kako bi riješile određene probleme, poput dobijanja viza.
Albijanić je rekao da posljednjih par mjeseci nema termina za vize i da se sada objavljuju termini za kraj godine.
Pojasnio je da radnici po ugovorenom sistemu u NJemačkoj mogu ostati najviše devet mjeseci, a nakon toga prave pauzu od tri mjeseca.
– Prosječna neto plata radnika angažovanih u NJemačkoj kreće se od 1.500 do 2.500 evra, dok bruto plata iznosi od 3.000 do 3.500 eura – naveo je Albijanić.

Direktor Privredne komore Republike Srpske, Dragica Ristić, napomenula je da je ukupni kontingent detašmana za BiH 2.000, od kojih 666 pripada Srpskoj.
Navodeći da detašmanska godina počinje 1. oktobra, rekla je da su detaširana privredna društva iz Srpske u 2016/2017. detašmanskoj godini ostvarila prihod u iznosu većem od 36 miliona eura.
– Predstavnici detaširanih preduzeća u prošloj godini ukazali su na problem dugog čekanja na termin za viziranje pasoša i dobijanja radne vize za njihove radnike u njemačkoj Ambasadi. Privredna komora Republike Srpske je u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH reagovala kod svih nadležnih institucija u BiH sa ciljem da se ovaj problem riješi – istakla je Dragica Ristić.

Prema njenim riječima, organizovano je nekoliko sastanaka sa njemačkim ambasadorom i generalnim konzulom, ali da to nije dovelo do rješenja problema.
Facebook Twitter Print