Politika i društvo
Hoće li još jedan prijedlog o akcizama doživjeti neuspjeh u Zastupničkom domu?
5.10.2017 06:13 | Indikator.ba
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je nacrt zakona o akcizama, koji je ranije usvojen u Domu naroda državnog parlamenta.

U njega nisu ugrađene odredbe na kojima je insisitirao Muhamed Kozadra, član Upravnog odbora iz reda eksperata, a koje bi, kako tvrdi, onemogućile nenamjensko trošenje novca od akciza, izvijestila je Federalna TV.

Samo su Muhamed Kozadra i Ismet Suljendić, članovi Upravnog odbora iz reda eskperata iz Federacije i Vijeća ministara BiH, bili protiv usvojenog oblika zakona.

Kozadra objašnjava zašto: “Javna potrošnja ne može zauzimati više one prihode koji joj ne pripadaju, oni su nacrtani, obojeni i imaju se za to i koristiti. Ono što jesmo tražili da akcize za puteve ostanu obojene, da ne idu u opću akcizu, one su po ovom prijedlogu ponovo sastavljene i ono što je bilo povećanje za 5 feninga za puteve i 10 za autoputeve, ali da budu namjenski”.

Iako je još jučer očekivala da će entitetske vlade nakon konsultacija naći način da se ipak osigura više transparentnosti u raspodjeli novca od akciza, federalna ministrica finansija Jelka Milićević u međuvremenu se predomislila: “Moram priznati da ih ja nisam razumjela, 3-4 puta sam čitala, i ne znam u čemu je veća transparentnost u odnosu na ovaj zakon”.

Iako je ministar finansija RS-a izbjegao susret s novinarima, od ranije je poznato da ni za njih transparentnost nije upitna. Međutim, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ostaje pri istom: “Ja više neću raditi na bilo kakvim razgovorima sa klubovima u vezi sa zakonom koji neće biti maksimalno transparentan”.

Nacrt zakona Upravni odbor će uputiti Vijeću ministara BiH, a onda slijedi parlamentarna procedura.
“Ja gledam na televiziji kako je predloženi zakon, koji je pregledao MMF i Svjetska banka, sporan, što totalna je dezinformacija - da usvojenim zakonom nije definirana namjena utroška novca”, kaže ministar finasija BiH Vjekoslav Bevanda.

Podsjetimo, riječ je o istom zakonu koji je već usvojen u Domu naroda, a koji nije dobio podršku u Zastupničkom domu, pretrpjevši salve kritika i optužbi ne samo iz opozicije već i dobrog dijela stranaka u vlasti, koje u međuvremenu nisu promijenile mišljenje. Slijedi li još jedan neuspjeh u Zastupničkom domu?
Facebook Twitter Print