Kompanije i tržišta
Mercator preuzeo svoje prodavnice od Konzuma u BiH
11.10.2017 19:21 | Indikator.ba
Kompanija Mercator je ponovo vlasnik 83 prodavnice Konzuma u Bosni i Hercegovini, koje je 2014. godine, na osnovu ugovora o kupovini slovenačkog trgovinskog lanca, preuzeo hrvatski koncern Agrokor.
Nadzorni odbor Mercatora je juče, na predlog uprave, potvrdio prekid ugovora o najmu 83 lokala trgovačkih centara Konzuma u BiH, i o izmirivanju neplaćene najamnine putem preuzimanja opreme u tim trgovinama u korist Mercatora, saopštila je Uprava kompanije.
Time je formalizovan ranije postignuti sporazum u okviru koncerna Agrokor da prodavnice koje je prilikom kupovine Mercatora u BiH preuzeo Konzum ponovo postanu dio Merctorove mreže, odnosno brenda Merkator, prenosi Poslovni dnevnik.

Kako FTV saznaje, neki dobavljači u BiH i dalje strahuju da će ostati neisplaćeni, jer zasad osim deklarativnih nemaju nikakvih garancija. Neki od njih čak i dovode u pitanje daljnju saradnju s Mercatorom, jer iza obje firme stoji Agrokor. Predsjednik pregovaračkog tima dobavljača Miljenko Crnjac ipak smiruje situaciju.
“To su pojedinačne stvari svakog principala, odnosno, dobavljača prema obje kompanije - i Mercatoru i Konzumu. Ono što je jako bitno, ako se realizira projekat koji smo ispregovarali, mislim da je u BiH stabilno stanje”, kaže Crnjac.
Kako je FTV-u potvrdio jedan od dobavljača, od 15 miliona eura iz Zagreba još nema ništa, kao ni od dokapitalizacije u kojoj su trebali učestvovati Ledo i Sarajevski kiseljak. Nema ništa ni od izmirenja pola duga dobavljačima, te reprograma isplate ostatka u roku od četiri godine. Posljednja informacija o dugu je iz septembra, kada se govorilo o oko 60 miliona maraka. Svima je jasno da taj dug neće vraćati Mercator, pa zbog toga ni danas nisu apsolutno sigurni u pozitivan ishod.

Sindikalci, s druge strane, imaju povjerenja. Kažu, i oni koji su zbog likvidacije VELPRO-a ostali bez posla dobili su otpremnine. Dio radnika je prešao u Konzum, a na birou su se našli samo oni kojima je istekao ugovor na određeno.

“Svi ljudi su prešli u Mercator, niko nije ostao bez posla. Imali smo sastanke s upravom gdje su nam potvrdili da neće biti masovnih otpuštanja”, kaže sindikalna povjerenica Konzuma Blaženka Marković.
Facebook Twitter Print