Ekonomija
Električni automobili u fokusu 2. Auto Show Week-a u Tuzli
12.10.2017 13:37 | Indikator.ba
U prostorima Bingo City Centra u Tuzli svečano je otvoren 2. Auto Show Week. Sajamsku manifestaciju gdje se mogu pogledati različiti automobilski brendovi, tačnije blizu stotinu vozila za sve generacije otvorio je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.
Fokus ovogodišnje manifestacije je na električnim automobilima, a nakon premijerovog uvodnog obraćanja prisutnim gostima predstavljen je najnoviji Mercedes S klase.
Direktor Auto Showa Zlatko Berbić kazao je prisutnima da nije riječ o običnom sajmu automobila, već da žele da to bude šansa da mladi ljudi dođu u prve redove kada je riječ o autoindustriji.
„Fokus nam je na električnim i hibridnim vozilima, jer mi bar imamo iskustva u tome kako se koristi i proizvodi električna energija", kazao je Berbić, dodavši da će nove tehnologije predstavljati predstavnici Renaulta i Elektroprivrede BiH.
„Ovaj događaj u Tuzlu ne donosi samo salonsko prikazivanje automobila, već i predstavljanje pravaca u kojima ide svjetska autoindustrija, pa recimo da je ovo i mali prozor u budućnost. Obzirom da je Tuzlanski kanton energetski centar BiH i regiona, raduje me da ovdje vidimo i električna i hibridna vozila" rekao je premijer Gutić, te pozvao predstavnike Elektroprivrede BiH da u narednom periodu Tuzla postane i grad sa brzim punionicama za električna vozila.
Tokom trajanja Auto Show Week-a posjetioci mogu da obave testne vožnje najnovijih modela automobila, prisustvuju zanimljivim predavanjima iz svijeta auto-industrije ali i učestvuju u nagradnoj igri.
Prvog dana Auto Showa planirana je promocija luksuznih vozila, takozvane business klase. Drugi dan je posvećen promociji novih tehnologija u automobilskoj industriji, promocija električnih i hibridnih vozila, a dan kasnije bit će organizirane i prezentacije za studente.
„U petak će na Auto Showu biti održane prezentacije privrednih vozila, dok je subota rezervirana za porodični dan, kada će biti omogućene i testne vožnje posebno za ženski dio populacije", rekao je direktor Berbić.
U nedjelju je na programu „tuning show", u sklopu kojeg su predviđene razne animacije i testne vožnje.
Facebook Twitter Print