Život i umjetnost
Idealan posao za Oprah: Smršala i još dobro zaradila
16.10.2017 05:42 | Indikator.ba
Dionički indeksi na Njujorškoj berzi nastavljaju da bilježe rekordni rast, a Dow Jones je bezmalo prešao granicu od 23.000 poena.
Među vrijednosnim papirima koji su ove godine drastično porasli, zanimljivu pozadinu imaju dionice preduzeća Weight Watchers, koje izrađuje proizvode koji pomažu pri gubitku težine. Za silovitu stopu rasta je važnu ulogu odigrala poznata TV voditeljica Oprah Winfrey, koja je u svom talk show često pominjala kako želi da izgubi višak kilograma. U oktobru 2015. godine, Oprah je preko svoje kompanije za 43 miliona dolara kupila 10 posto udjela u Weight Watchersu (danas je to već 15 posto),te je dobila mjesto u Upravnom odboru.

Naravno, Oprah je smršala uz njihovu pomoć, i to očigledno veoma uspješno, jer je izgubila 18 kilograma. Promocija je bila potpuna, sa Oprah su se poistovjetili mnogi u SAD-u i širom svijeta, kompaniji se profit jako povećao (u drugom kvartalu za 50 posto, na 45 miliona $), a samim tim i vrijednost dionica. Otkako je udio kupila Oprah Winfrey, kurs je porastao za čak šest puta, a samo u ovoj godini dionice su dobile na vrijednosti gotovo 300 posto, tako da su među deset najprofitabilnijih u indeksu Russell 3000. Tržišna kapitalizacija kompanije dostigla je gotovo tri milijarde dolara.
Facebook Twitter Print