Komentari i analize
Njemačka nije motor rasta EU-a, tri istočne ekonomije doživljavaju "zlatne trenutke"
24.10.2017 09:20 | Indikator.ba
Njemačka je odavno motor koji pokreće ekonomski rast EU-a, ali posljednjih nekoliko godina nadmašile su je zemlje dalje istočno, posebno Poljska, Rumunija i Češka.
Tri najveće istočne članice EU-a po BDP-u doživljavaju "zlatne trenutke" visokog ekonomskog rasta, niske nezaposlenosti, a imaju i održivu inflaciju od oko 2%, navodi Diana Amoa, voditeljica novca u JPMorgan Asset Managementu, specijalizirana za tržišta u razvoju.

MMF sada predviđa da će ove godine evropske "ekonomije u nastajanju i razvoju" porasti za 4,5 posto, što će povećati njihove projekcije za 1,5 postotnih bodova od prije šest mjeseci. Ovaj povećani optimizam temelji se, djelomično, na obilnom rastu u drugom tromjesečju 2017., kada je rumunska ekonomija porasla za 5,7% u odnosu na godinu ranije, Češka za 4,7%, a Poljska za 4,4%. Usporedbe radi, prosjek EU bio je 2,4 posto više nego u istom razdoblju.
Sve ove ekonomije i dalje se jako oslanjaju na proizvodnju, a izvoze mnogo svoje proizvodnje u ostatak EU. Na primjer, Češka Republika ima najnižu stopu nezaposlenosti u EU i oko 35% češke radne snage je zaposleno u proizvodnji, najveći udio od bilo koje zemlje EU. Kada Evropa raste, potražnja za robama u tim ekonomijama raste. Često to znači automobile: proizvođači automobila uključujući Toyotu, Volkswagen i Peugeot imaju tvornice u Češkoj Republici. Najveći izvoznik Rumunije je Dacia, podružnica francuskog automobilskog preduzeća Renault.
Robustan ekonomski rast i niska nezaposlenost također dovode do povećanja poreznih prihoda, poboljšanja zdravlja budžeta i privlačenja ulagača, navla je Amoa.
Istovremeno, mnoge istočne zemlje počele su apsorbirati novac iz posljednjeg sedmogodišnjeg budžetskog ciklusa EU, koji je započeo 2014., pri čemu je Poljska najveći korisnik. Čelnik centralne banke nedavno je izjavio da je investicijski ciklus vlade usko povezan s ciklusom budžeta EU-a. MMF je napomenuo kako su javna ulaganja u prošloj godini oštro narušena u zemlji zbog slabe implementacije sredstava iz fondova EU.

Poljska također ima koristi od prodora radnika iz Ukrajine. Procjenjuje se da u Poljskoj u svakom trenutku radi čak 1 milion Ukrajinaca koji dolaze za veće plaće i više mogućnosti, pogotovo nakon recesije koja je pogodila ovu zemlju nakon aneksije Krima od Rusija 2014. godine. Ukrajinski radnici pomogli su u rješavanju demografskih pitanja Poljske - starenja stanovništva i niske stope plodnosti - dajući protutežu emigraciji miliona Poljaka nakon što je zemlja pristupila EU 2004. godine.

Nedavni brzi rast u nekim od tih zemalja može biti opasan. U Rumuniji postoje strahovi da ekonomski uspjeh potiče neodrživu potrošnju koju vlada podiže javnim plaćama. U avgustu Fitch Ratings je upozorio da ovakva politika riskira pregrijavanje ekonomije. Plaće nadmašuju rast produktivnosti, a smanjenje poreza proširilo je budžetski manjak, ocijenio je analitičar Fitcha, nakon što je agencija ojačala svoju prognozu za rast rumunskog BDP-a ove godine.
Najveća zabrinutost možda je politika. Tokom vikenda, milijarder Andrej Babiš i njegova populistička ANO stranka osvojili su najviše glasova na zakonodavnim izborima u Češkoj Republici. Kandidat za borbu protiv korupcije izgleda da će postati sljedeći premijer u zemlji, iako je bio pod istragom zbog zloupotrebe sredstava EU. Zbog obećavajućeg poticanja značajnih ustavnih promjena, njegov je izbor bio još jedan prijekor za tradicionalne stranke koje su desetljećima držale vlast u Evropi.
U međuvremenu, stranka Poljske pravde i prava sudjelovala je u borbi s Bruxellesom oko napora za reformu pravosuđa u zemlji za koje je Evropska komisija rekla da nije u skladu sa standardima EU. To i autoritarne tendencije vlade unekoliko obeshrabruju investitore.
Ako se odnosi između vlada istočne Ebrope i Bruxellessa pogoršaju, nejasno je što će se dogoditi u sljedećem ciklusu finansiranja EU-a. Prijedlozi su išli ka tome da se ograniče sredstva zemljama koje ne udovoljavaju određenim standardima EU.
I još dalje u budućnost, ta će ekonomije morati prebaciti rad iz proizvodnje u usluge ako žele izbjeći neizbježni prekid tvorničkih radnih mjesta od automatizacije.
Za sada prednosti njihovih ekonomskih modela izgledaju kao da prevažu nad rizicima, tako da će istočne ekonomije EU-a vjerovatno nastaviti rasti, prema JPMorgan Asset Managementu. Tamo se ulažu sredstva EU-a, centralne banke imaju potporne monetarne politike, a političke napetosti još uvijek nisu na tački prekida. JPMorgan Asset Management kupuje valute i državne obveznice tih zemalja u Poljskoj, naveo je JPMorgan.
Facebook Twitter Print