Život i umjetnost
Kako je poslovna žena iz Hong Konga izazvala revoluciju u LGBT pravima u kineskoj kulturi
26.10.2017 06:20 | Indikator.ba
Gigi Chao je jedna od najuspješnijih poslovnih žena u Aziji, ali tek je 2012. godine postala poznata nakon što joj je njezin otac milijarder brodar i nekretninski tajkun Cecil Chao Sze-Tsung stavio "vjenčani dar" na glavu. Gigi je ušla u zajednicu sa svojom partnericom Sean Eav u Francuskoj nakon što su skoro desetljeće živjele zajedno, ali njezin otac nije mogao prihvatiti da je lezbijka.
Ponudio je nagradu svakom muškarcu koji bi "uvjerio" njegovu kćer da se uda, navodno u iznosu od milijardu HK (128 miliona dolara). Nakon što je njezin otac nastavio tražiti muškog prosca za nju, dvije godine kasnije Gigi je napravila odlučan korak postavši ikona u LGBT + zajednici; napisala je otvoreno pismo pod nazivom "Dragi tata, moraš prihvatiti da sam lezbijka."
Njezino pismo bilo je ključni trenutak za mnoge u naglašavanju i rješavanju problema s kojima se ljudi suočavaju u izlasku iz kineskih zajednica, što se uvelike razlikuje od odrastanja na Zapadu - pogotovo kada se posao i porodica isprepliću.
"U takvom okruženju s visokim napetosti, moj pristup značio je voditi se primjerom."
"Hong Kong je vrlo konzervativno mjesto u regiji Velike Kine.Može se reći da je industrija nekretnina utjelovljenje ovih vrijednosti ovaploćenih u visoko patrijarhalnom kontekstu usmjerenom na porodicu", rekla je za Quartz Gigi, koja sada ima čvrsto povezan poslovni odnos s ocem.
"Poštivanje starijih i roditelja je prevladavajuća norma koja je suprotna od onih na Zapadu, pa čak i u dijelovima Kine. U Hong Kongu, staratelji i roditelji i dalje su nositelji finansijskih ovlasti nad mladima. Na Zapadu, živjeti u domu svojih roditelja u četrdesetima je sramota, ali u Hong Kongu je vrlo tipično zbog visokih troškova života.
"U takvom okruženju s visokim napetošću, moj pristup bio je voditi se primjerom i dopustiti sebi da budemo vidljive figure drugima da ispitaju sebe što znači imati LGBT + porodicu.
"LGBT + prava u Aziji i dalje su daleko iza onih na Zapadu. Tajvan je jedina azijska zemlja koja prihvaća istospolni brak. Dok je Hong Kong tipovan da postane drugi, biti pravno u istospolnom braku u instranstvu nije pravno priznato u posebnoj administrativnoj državi Kine. U septembru ove godine, gay izopćenik u Hong Kongu dobio je presudnu odluku o davanju vize za svog supružnika, što bi moglo otvoriti put za prepoznatljivija prava LGBT + zajednice u regiji.
Facebook Twitter Print