Život i umjetnost
Levitirajući pješački prijelaz za usporavanje prometa
29.10.2017 08:22 | Indikator.ba
Jedan vertikalni pješački prijelaz na sjeverozapadu Islanda privlači veliku pažnju zbog dizajna. Da bi potaknuli vozače da usporavaju, dužnosnici grada Ísafjörður našli su uzor u stoljetnoj umjetnosti slikarstva trompe-l'œil i postavili novu traku za pješački prijelaz koji izgleda kao da se levitira nekoliko centimetara od pločnika.

Inauguriran prošlog mjeseca, projekt je eksperiment za sigurnost na cesti koji je osmislio gradski službenik za okoliš Ralf Trylla. Trylla je inspiriran sličnim "plutajućim" pješačkim prijelazima u Indiji koje je uočio na internetu.

"Tražio sam druge mogućnosti i drugačija rješenja za usporavanje prometa, osim redovnih ležećih policajaca", objašnjava on. Ležeći policajci su dobiili puno kritika nakon što je 2016. studija britanskog Nacionalnog instituta za zdravlje sugerirala da su pridonijeli povećanju onečišćenja zraka. Vlasnici automobila također su se žalili da je gruba intervencija 1970-ih godina čak uzrokovala bolove u leđima.
Gautur Ívar Halldórsson, suvlasnik lokalne tvrtke za obilježavanje pločnika GÍH Vegamálun, bio je prisiljen slikati optičku iluziju na jednosmjernoj ulici u centru grada. Halldórsson kaže kako je stvaranje učinka očigledno. Koristio je drvene podne daske, mali ručni pištolj s bojama i kredu kako bi obilježio crte na pločniku i razvrstao prave uglove kako bi stvorio iluziju. Trylla dodaje da trenutno eksperimentiraju s reflektirajućim, fluorescentnim bojama kako bi 3-D efekt mogao biti vidljiv noću.

Da li je li levitirajuća raskrsnica Ísafjörður poboljšala sigurnost na cesti u gradu? Trylla kaže da je teško reći, jer na tom određenoj raskrsnici nisu zabilježene nikakve nesreće u gradu od 2.600 stanovnika. "Ono što je dosad jasno jest da je puno pažnje privuklo i ljudi voze drugačije preko ovog prijelaza, čak i ako su na kraju navikli da ga vide ... Dakle, na taj način, mogu reći da ćemo uspjeti na dugi rok."
Facebook Twitter Print