Politika i društvo
Gas za brodsku Rafineriju: BiH poduzima mjere u skladu sa međunarodnim pravom?
10.11.2017 08:38 | Indikator.ba
Ukoliko Hrvatska u narednih petnaest dana ne izađe iz sporazuma o spajanju dva transportna gasna sistema u Brodu, koji je potpisala sa Republikom Srpskom, BiH će preduzeti mjere u skladu sa međunarodnim pravom, izjavio je direktor BH Gasa Jasmin Salkić.

Direktor BH Gasa ustvrdio je da sporzum potpisan nedavno u Brodu ostavlja FBiH bez gasa, te naveo da takve sporazume potpisuju države.

- Upoznali smo kolege iz Plinacra da u narednih petnaestak dana izađu iz ovog sporazuma, jer ćemo mi morati preduzeti korake u skladu sa međunarodnim pravom, što će dovesti do nekih drugih odnosa u svemu tome, kazao je Salkić.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice tvrdi da se sporazum ne kosi sa smjernicama Energetske zajednice.
- To nije protiv Trećeg energetskog paketa, ali potpuno je neprihvatljivo da to nije sporazum između dvije zemlje, BiH i Hrvatske, kazao je Kopač u izjavi za BHT.
U Vijeću ministara tvrde da je izabran pogrešan put za sporazum, ali se nadaju da će sa Hrvatskom postići dogovor.
- Po pograničnom sporazumu između Hrvatske i BiH kada dođe do ovakve situacije ugovornih odnosa privrednih subjekata, jedna od strana u ovom slučaju Republika Hrvatska, dužna je da o tome obavijestiti BiH. To Hrvatska u ovom slučaju nije učinila, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Predsjedavajući Denis Zvizdić izrazio je uvjerenje da će se ovo pitanje završiti na bazi međusudsjedskih odnosa.
Facebook Twitter Print