Politika i društvo
Nema političke saglasnosti za pomjeranje roka za plaćanje PDV-a
13.11.2017 06:20 | Indikator.ba
O zahtjevu da se rok za plaćanje PDV-a pomjeri sa desetog na posljednji dan u mjesecu još ne postoji politička saglasnost. A to bi, kako kažu privrednici, bilo od velike pomoći. Uprava za indirektno oporezivanje vrlo brzo šalje zakon u proceduru, ali u njemu nema traženih olakšica, izvijestila je Federalna televizija.

Iako bi im pomjeranje roka za plaćanje PDV-a državi na posljednji dan u mjesecu olakšalo poslovanje, mali bh. privrednici i dalje će PDV plaćati po izdatim, a ne po naplaćenim računima. Ovakva situacija, tvrde, ne pomaže realnom sektoru, koji - umjesto da bude konkurentniji na domaćem i evropskom tržištu - ide u zaduženja.

"Svi mi firmu kad razvijamo - idemo u investicije, a ulaskom u investiciju idemo u nove kredite . Što znači da mi moramo dići kredit da bismo platili PDV koji nismo naplatili", objašnjava Salem Ekmečić, vlasnik busovačke firme EZ.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH poručuju da su pripremili novi prijedlog zakona o PDV-u. Kada je riječ o roku za plaćanje PDV-a, sve je ostalo isto kao u postojećem zakonu, ali napominju da će prijedlog novog zakona, nakon Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, biti proslijeđen Vijeću ministara, a potom i Parlamentarno jskupštini BiH, gdje postoji prostor za izmjene.

"U bilo kojoj od ovih institucija se mogu desiti određene izmjene našeg prijedloga i praktično se može uvrstiti nekakva izmjena u smislu pomjeranja rokova za plaćanje PDV-a koje obveznici imaju u našoj zemlji", kaže Ratko Kovačević, portparol UIO-a BiH.

U Udruženju Kult, koje je podnijelo inicijativu za pomjerenje roka za plaćanje PDV-a, kažu da ne znaju imaju li podršku ili ne.

"Nažalost, Vijeće ministara BiH je prije nekoliko dana odgovorilo negativno na ovu inicijativu. S druge strane, prije toga reagovao je i predsjedavajući Denis Zvizdić, koji je javno izrazio podršku ovom zahtjevu, tj pomjeranju roka", ističe Ajka Baručić, ekonomistica u Udruženju Kult.

Inicijativa je podrazumijevala i smanjenje zatezne kamate za privrednike za svaki dan kašnjenja u plaćanju PDV-a, jer je njeno plaćanje, prema trenutnim odredbama, skuplje nego kreditno zaduživanje kod komercijalnih banaka. Iz Udruženja poslodavaca poručuju da neće odustati od zahtjeva.

"Država i vladine institucije su glavni generatori nelikvidnosti. Mislim da su privrednici zaslužili da im oni jednim potezom bar riješe dio tog problema", poručuje Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Na potezu su bh. vlasti, koje bi, ukoliko bude političke volje, poreznu politiku u BiH trebale učiniti povoljnijom za bh. privrednike kako bi unaprijedili njihovu likvidnost i poslovanje.
Facebook Twitter Print