Kompanije i tržišta
Agrokor u prvih 9 mjeseci ostvario dobit u svim sektorima
14.11.2017 16:42 | Indikator.ba
U prvih devet ovogodišnjih mjeseci svi Agrokorovi sektori – prehrana, poljoprivreda te maloprodaja i veleprodaja – poslovali su s dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), pokazuje redovni mjesečni izvještaj vanredne uprave koncerna, u kojem se navodi da nastavak zahtjevnih procesa restrukturiranja vodi daljnjim poboljšanjima ukupnog stanja grupe.

– Septembar je bio izazovan mjesec, jer su vremenske prilike puno ranije završile ljetnu sezonu u odnosu na 2016., što je uticalo na prihode i maržu za nekoliko poduzeća. Rani pokazatelji upućuju da će izvještaj za oktobar pokazati puno bolje vijesti, budući da se očekuje povoljniji uticaj vremenskih uvjeta, stoji u izvještaau, objavljenom u utorak na internet stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Sektor maloprodaje i veleprodaje, koji uključuje Konzum Hrvatska i Konzum BiH, Tisak, Velpro centar i Velpro BiH, ostvario je u tom razdoblju 11,54 milijarde kuna prihoda ili 1,22 milijarde više nego u prvih osam mjeseci. Ostvario je i pozitivnu EBITDA-u od 13 miliona kuna. Usporedbe radi, na kraju avgusta EBITDA je još bila negativna u iznosu od 193 miliona kuna.

U prvom polugodištu, podsjeća vanredna uprava, taj sektor je bio opterećen problemom likvidnosti grupe. Nakon što je osigurano novo finansiranje u junu, sektor je pokazao kontinuirano snažno poslovanje na mjesečnoj bazi tokom ljetnog razdoblja.

Kompanije iz poslovne grupe Prehrana (Jamnica, Roto dinamic, Sarajevski kiseljak, Ledo, Frikom, Ledo Čitluk, Zvijezda, Dijamant i PIK Vrbovec) u prvih devet ovogodišnjih mjeseci ostvarile su prihod od 6,5 milijardi kuna te EBITDA dobit od 1 milijarde kuna. Pritom je prihod uvećan za 527 miliona kuna u odnosu na kraj avgusta, a EBITDA za 57 miliona kuna.

Vanredna uprava ocjenjuje da su ostvareni solidni rezultati, pri čemu mjesečni rezultat pokazuje malo smanjenje prodaje kao posljedicu uticaja loših vremenskih uvjeta tokom septembra, no EBITDA nastavlja svoj pozitivni trend.

Istovremeno, kompanije iz sastava Poljoprivrede (Belje, PIK Vinkovci, Vupik i Agrokor Trgovina) ostvarile su 2 milijarde kuna prihoda i 227 miliona kuna EBITDA-e. U odnosu na 8-mjesečne rezultate, prihodi su uvećani za 192 miliona kuna, a EBITDA za 20 miliona.

Rast EBITDA-e prvenstveno se temelji na visokih prinosima poljoprivrednih kultura, optimizaciji i boljoj kontroli troškova, a ukupna likvidnost je solidna, navodi se u redovnom mjesečnom izvještaju vanredne uprave.

U redovnom mjesečnom izvještaju su, uz ostalo, objavljeni i podaci o poslovanju ključnih kompanija koncerna, koje sve posluju s pozitivnom EBITDA-om izuzev Tiska.

Konzum je prvih u devet mjeseci ubilježio 6,86 milijardi kuna prihoda, dok je EBITDA bila 220 miliona kuna.

Kako se navodi u izvještaju, na ukupnu EBITDA-u uticalo je smanjenje operativnih troškova za više od 10 posto u odnosu na lani. Dodaje se da je EBITDA u septembru bila pod materijalno bitnim uticajem reklasifikacije najmova (prodajnih prostora) iz operativnih u finansijske, koja je obavljena u septembru u visini za otprilike 237 miliona kuna.

Između ostalog, navodi se da su dani zaliha i dalje u opadanju u odnosu na lani, a na kraju septembra iznosili su 32 dana, budući da su ukupni volumeni smanjeni, a nedostatak robe na skladištu i dalje je iznad poželjnog nivoa te predstavlja uteg za promet.
Facebook Twitter Print