Život i umjetnost
Špancima zbog kineskog apetita za delikatesama hronično manjka pršuta
1.12.2017 08:11 | Indikator.ba
Kinezim koji psotuju sve ovisniji od luksuzne robe sa Zapada potpuno su ludi za poznatim španskim pršutom Patanegra. Potražnja je toliko velika da je Špancima nestalo zaliha.

Nakon što su kineski novi bagataši otkrili radosti skupih francuskih vina, kavijara i tartufa, sada su "napali" na iberijsku šunku, koja je poznata kao najbolja na svijetu. Španci je prave od mesa crnih svinja, koje se uglavnom hrane žirom.
No, kako piše The Guardian, potražnja je tolika da već ugrožava zalihe šunke, pa u ovom predbožićnom razdoblju, kada Španci jedu veliki broj delikatesa, cijene rastu.

Nedavno uklanjanje ograničenja na uvoz je omogućilo ovom vrhunskom proizvodu da "nađe svoje zasluženo mjesto na tržištu, uz kavijar i pršut", prenio je list El Pais izjavu Renea Lemea, šefa izvoza čuvenog Cinco Jotas brenda.

Kineze, velike ljubitelje svinjetine, sada je potpuno očarala Patanegra. Problem je u tome što najbolje šunke zriju nekoliko godina te je potražnja sada veća od zaliha, pa su cijene skočile za 10 posto. Sedam i po kilograma teško sušenih butki koštaju između 150 i 600 eura.
Facebook Twitter Print