Komentari i analize
KOMENTAR Vlast, sindikalni lideri i neuvezani radni staž
3.12.2017 06:47 | Indikator.ba
Piše:Borivoje Simić

Činjenica da 32 rudara Rudnika mrkog uglja Zenica dijeli sudbinu hiljada drugih radnika u zemlji koji su "ni nebu ni na zemlji" - odslužili su radni vijek ali ne mogu u penziju zbog neuplaćenih doprinosa - samo je tužni dodatak jednoj praksi koja zahvaljujući lošim zakonima i trulim političkim odlukama obitava u Bosni i Hercegovini.

Kao i u svim drugim slučajevima opravdani zahtjevi radnika nailaze na klasični zid nerješivosti ovog problema - kompanija nema sredstava niti može uzeti kredit da isplati radnike.
Po sličnom scenariju agonija radnika trajat će neko vrijeme, a ako budu uporni, vjerovatno će Vlada FBiH, koja je u proteklim mjesecima donijela niz odluka, kojima je penzionisala radnike nekih poslovnih "propaliteta" novcem poreznih obveznika, riješiti njihov problem.

Federalna vlada i federalni budžet tako su postali najveća socijalna ustanova koja "poravnava" zakonske manjkavosti i loše vođene poslove svojih direktora u javnim kompanijama.

Dugo vremena govorilo se o zakonu o uvezivanju radnog staža koji bi sveobuvhatno riješio problem gomilan godinama, ali bi to iziskivalo novac od kojeg "boli glava", te prijedlog nikada nije naišao na potporu.

No, ono što najviše smeta u cijeloj priči oko neuvezanog staža jeste dosadašnje ponašanje Vlade i posebno sindikalnih lidera.

Sjetimo se samo kada je prije nekoliko mjeseci Porezna uprava FBiH "soft" verzijom blokada računa pokušala natjerati uprave rudnika da izmiruju obaveze prema državi, uključujući, naravno, i doprinose radnicima.
Sindikalisti, koji umjesto da podrže ovakvu mjeru, jer bi u njihovom interesu bilo da se rudnici pritisnu da isplaćuju radnicima obaveze, pojavili su se kao "produžene ruke" direktora zaprijetivši štrajkom. Vlada FBiH je popustila pred pritiskom jer joj ne odgovaraju socijalni nemiri, pogotovo ne rudara.
Uprave rudnika "amnestirane" su i mogle su da nastave sa neuplaćivanjem obaveza prema radnicima.

Ovaj obrazac u kojem su sindikalni lideri kao "glasnogovornici" kompanija direktno radili protiv onih za koje se navodno zalažu već je viđen u mnogim slučajevima propalih državnih giganata.

Nakon što će prema Zakonu o finansijskom poslovanju FBiH i rudnici od 1. januara 2018. morati isplaćivati doprinose kada isplate plate, za očekivati je da će vlast konačno imati jednak tretman prema svim poslovnim subjektima - i prema onim u privatnom i državnom vlasništvu.

Osim toga, konačno je vrijeme da se federalna vlast počne baviti restrukturiranjem javnih kompanija, a što je obaveza iz Reformske agende, uključujući i rudnike gdje je stanje jako teško. Rješavanje problema "trulim kompromisima" kao što smo vidjeli, kuliminira dodatnim problemima koji postaju ozbiljne socijalne "bombe". Probleme treba sasijecati na njihovom izvoru, a ne baviti se posljedicama!
Facebook Twitter Print