Život i umjetnost
Hoće li Evropska unija zabraniti doner kebab?
4.12.2017 06:34 | Indikator.ba
Turski mesni specijalitet döner kebab jedna je od najpopularnijih uličnih grickalica u Evropi. Poslanici Evropskog parlamenta raspravljaju sredinom decembra o njegovom daljnjem opstojanju u EU.
Prema izvještajima brojnih evropskih medija, evropski parlamentarci na zasjedanju u Strasbourgu od 11. do 14. decembra predviđaju odluku o usvajanju nove direktive, koja zabranjuje dodavanje fosfata u zamrznuto meso.

Fosfatni aditivi su supstance koje su štetne za ljudsko zdravlje, a istraživanja takođe sugerišu vezu između konzumiranja fosfata i povećanog rizika od srčanih bolesti. Međutim, i dalje nema pouzdanih dokaza o tome.
Upotreba fosfatnih aditiva u pripremi mesa u EU-u općenito je zabranjena, ali samo ako se koriste fosfatni aditivi za zaštitu okusa i zadržavanje vlage. Ali. postoje izuzeci. Trenutno, evropsko zakonodavstvo ne zabranjuje njihovu upotrebu u smrznutom mesu kebaba.

Većina prodavaca kebaba meso ne priprema sama, već kupuje duboko zamrznuto pripremljeno meso. U pripremi ovog mesa proizvođači ubrizgavaju fosfate, meso je kompaktno i ne suši se, čak i kada se vrti i peče i po nekoliko dana.

Kako izvještava britanski Guardian, ponuđači kebaba su prilično uznemireni zbog moguće zabrane. Naime, u Evropi je ugroženo više od 200.000 radnih mjesta. Ova industrija na godišnjoj osnovi obrće milijarde, jer na primjer samo u Velikoj Britaniji svakodnevno se prodaje oko 1,3 miliona kebaba, a u Njemačkoj čak tri miliona.

"Ako bi evropski parlamentarci išli svojim zacrtanim putem, to bi značilo smrtnu kaznu za cijelu industriju kebaba u Evropskoj uniji", rekao je za Guardian Kenan Koyuncu iz njemačkog Udruženja proizvođača doner kebaba.
Odbor za zdravstvo Evropskog parlamenta prošle sedmice je glasao o prijedlogu Evropske komisije koji će omogućiti korištenje fosforne kiseline, fosfata i polifosfata u mesu za kebab iz ovčetine, janjetine, teletine, govedine ili živine.
Međutim, ako Evropski parlament to odbije, prijedlog će biti poslat Evropskoj komisiji. Neki poslanici se suprostavljaju prijedlogu Komisije, navodeći da ne postoje tehnološki dokazi za hitnu upotrebu fosfata u smrznutom mesu.
Facebook Twitter Print