Ekonomija
Rušenjem terminala A započela rekonstrukcija Sarajevskog aerodroma
5.12.2017 12:37 | Indikator.ba
Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo počeli su radovi na rušenju starog Terminala A.

Riječ je o terminalu koji se odavno ne koristi za prvobitnu namjenu i koji se nalazi pokraj obnovljenog Terminala B. Nakon rušenja starog Terminala A, planirano je proširenje postojećeg Terminala B na tom prostoru.

– Terminal A je korišten za komercijalni promet od 1969. godine do početka rata 1992. godine. Nakon izgradnje Terminala B, koristio se kao kancelarijski prostor za osoblje aerodroma, a u njemu je bio smješten i restoran za posjetitelje. Rušenju su prethodili brojni pripremni radovi u periodu od nekoliko mjeseci, uključujući postavljanje i opremanje dva montažna objekta sa svom pratećom infrastrukturom za potrebe radnika – kazala je Feni glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo Sanja Bagarić Arnaut.

U sklopu tih pripremnih radova obavljeno je i preseljenje oko 120 zaposlenika iz Operativnog centra, službe ugostiteljstva i drugih službi na različite lokacije.

– Kako bi racionalizirali troškove, sva oprema sa starog Terminala “A”, poput kuhinje, sistema za grijanje i hlađenje, namještaja, audio-video sistemi, te drugo iskorištena je za opremanje privremenih objekata. Izvođač radova je također dužan da izvrši selektiranje otpada, kako bi Aerodrom prodao sav otpad koji ima tržišnu vrjednost – kazala je Bagarić Arnaut.

Radovi su počeli rušenjem stare administrativne zgrade. Od 1. decembra zatvoren je restoran u Terminalu “A”, kako bi se mogla izvršiti demontaža opreme iz kuhinje i prenijeti u novi prostor u kontejnerskom kompleksu koji je namjenjen za restoran.

Radovi se sastoje od pripreme gradilišta, rušenja zgrade, odvoza zemlje i demontaže objekata. Procijenjena vrijednost radova je 160.000 KM. Radovi na rušenju bi trebali biti okončani do konca godine, izvijestila je Fena.
Facebook Twitter Print