Kompanije i tržišta
Stečaj u Hypo Alpe Adria Leasingu: Posljednja lizing kuća u RS stavila ključ u bravu
6.12.2017 13:44 | Indikator.ba
Okružni privredni sud u Banjaluci obustavio je likvidacioni i pokrenuo stečajni postupak nad Hypo Alpe Adria Leasingom - jedinom lizing kućom čije je sjedište u Srpskoj.
Sud je za stečajnog upravnika Hypo Alpe Adria Leasinga imenovao Gojka Eskića iz Banjaluke. Povjerioci su pozvani da prijave svoja potraživanja u roku od mjesec, a dužnici da potraživanja izmire bez daljeg odgađanja. Potraživanja povjerilaca biće ispitana na ročištu zakazanom za 2. februar i donesena odluka o daljem toku stečajnog postupka.
Hypo Alpe Adria banka, koja od polovine prošle godine i promjene vlasnika posluje pod novim nazivom Adikko banka, podnijela je 7. aprila ove godine prijedlog za pokretanje likvidacionog postupka nad Hypo Alpe Adria Leasingom. Likvidacioni postupak je otvoren 7. septembra, a do tada je u lizing kući bio zaposlen jedan radnik.
U izvještaju likvidacionog upravnika navedeno je da je Hypo Alpe Adria Leasing izmirio sve obaveze, a da još vodi dva spora. Spor su pokrenuli protiv mesne industrije Guzijan Pasuscuro iz Laktaša zbog neizmirenih obaveza od 46.485 maraka. Drugi se odnosi na STM-company iz Živinica zbog neisplaćenih obaveza od 210.000 KM.

Protiv Hypo Alpe Adria Leasinga tužbu je u avgustu podnijelo preduzeće Veldex iz Banovića, a vrijednost spora iznosi 50.000 KM. Veldex je podnio tužbu jer smatra da je pretrpio štetu usljed blokade žiro-računa za kojom je Hypo Alpe Adria Leasing posegao zbog neizmirenih obaveza.

U Adikko banci ističu da su u skladu sa strategijom restrukturiranja poslovanja odlučili da stave fokus na primarne poslovne aktivnosti.
- Lizing nije bio u tim prioritetima, zbog čega smo odlučili da postepeno izađemo iz te djelatnosti. Već duže vrijeme Hypo Alpe Adria Leasing ne obavlja svoju primarnu djelatnost, osim aktivnosti koje su potrebne za sprovođenje likvidacije. Preduzeto je niz aktivnosti kako bi ovaj proces bio uspješno okončan. U tom kontekstu treba posmatrati i likvidacioni postupak koji je vlasnik svojevoljno pokrenuo u nadležnom sudu nakon što je regulisao obaveze društva i odnose sa klijentima - kazali su u Adikko banci.

Hypo Alpe Adria banka je osnovala Hypo Alpe Adria Leasing 2011. godine, a osnivački kapital iznosio je 2,97 mil KM. Osnovna djelatnost društva je bila pružanje finansijskog i operativnog lizinga.

Tržište lizinga u RS šest godina nalazi se u konstantnom padu i nakon gašenja Hypo Alpe Adria Leasinga na njemu ostaju jedino ispostave lizing kuća iz FBiH. Zbog neisplativog poslovanja ostale lizing kuće čije je sjedište bilo u RS odavno su stavile ključ u bravu, izvijestio je Glas Srpske.
Facebook Twitter Print