Kompanije i tržišta
Žalba tvrtke iz Zagreba prolongira početak gradnje Pelješkog mosta
7.12.2017 07:40 | Indikator.ba
Početak gradnje Pelješkog mosta mogao bi biti prolongiran na duže razdoblje. Naime, tvrtka Lipov Gaj iz Zagreba, registrirana za Savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, podnijela je žalbu na dokumentaciju za nadzor nad izgradnjom mosta Kopno - Pelješac s pristupnim cestama, piše Večernji list BiH.
Na taj način je, do odluke Državnoga komisija za kontrolu javne nabave o žalbi, zaustavljen proces izbora tvrtke za nadzor radova, a bez koje ne mogu početi radovi na ovom kapitalnom projektu. Procijenjena vrijednost radova je 53,5 miliona kuna.
Prema pisanju hrvatskih medija, to je već drugi put da je zaustavljen ovaj natječaj, nakon što se još ranije na natječajnu dokumentaciju žalila španska tvrtka IDP. Njihovu žalbu DKOM je djelomično usvojio te je investitor Hrvatske ceste 24. novembra objavio izmijenjenu natječajnu dokumentaciju s rokom za podnošenje ponuda do 21. decembra ove godine.
Nakon što je objavljena žalba, u građevinskim krugovima je nastalo veliko čuđenje jer tvrtka Lipov Gaj nije poznata kao tvrtka koja se bavi ovim poslovima. Odmah se pojavila i špekulacija da je žalba podnesena uime neke velike tvrtke koja želi kupiti vrijeme i na neko razdoblje zaustaviti natječaj.

Međutim Ivan Mandić, vlasnik tvrtke Lipov Gaj, to je demantirao kazavši kako ih ovaj posao zanima i imaju partnere s kojima žele raditi. Prema dostupnim informacijama, u žalbi tvrtke Lipov Gaj tvrdi se kako je rok za dostavu ponuda trebao biti 21. decembra u ponoć, a ne u 10 sati ujutro kako stoji u dokumentaciji.
Nadalje, navodi se da dokumentacija nije precizna jer su u njoj dvije stavke koja opisuju isto traženje pa nije jasno koja je tačna. Također se prigovara kako su Hrvatske ceste trebale tek osam dana nakon što je DKOM objavio odluku o prvoj žalbi za objaviti izmijenjeni tekst natječaja, a ne već nakon dva dana, kako je učinjeno.

Prema navodima u sudskom registru, tvrtka Lipov Gaj osnovana je u novembru 2016. godine s temeljnim kapitalom od 10 kuna. Prema dostupnim podacima, prošle godine je imala prihod od nula kuna.
Zbog ovih žalbi Hrvatske ceste ove godine neće uspjeti izabrati tvrtku za nadzor radova na mostu Pelješac. Natječaj je raspisan još 29. septembra, a rok za predaju ponuda je bio 30. oktobra, ali sad je sve prolongirano.
Nakon što ponude za nadzor radova na Pelješkom mostu konačno budu otvorene, slijedi njihova evaluacija u Hrvatskim cestama, a to će potrajati najmanje mjesec dana. Nakon toga treba očekivati nove žalbe, a DKOM-u su u pravilu potrebna oko dva mjeseca za njihovo rješavanje, stoga bi ugovor s nadzornikom radova na mostu mogao biti potpisan tek u martu ili aprilu sljedeće godine.
Facebook Twitter Print