Kompanije i tržišta
Bh. proizvodi na policama Mercatora u Sloveniji
7.12.2017 19:30 | Indikator.ba
U „Mercator“ markete u Sloveniji mogli bi biti plasirani proizvodi iz Bosne i Hercegovine i za to postoji obostrana volja, rečeno je na sastanku privrednika iz Republike Srpske sa predstavnicima "Mercatora" iz Slovenije u Privrednoj komori RS.

Direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori Republike Srpske Pero Ćorić naglasio je da je cilj sastanka bio definisanje mogućnosti za plasman proizvoda iz prehrambenog sektora iz Republike Srpske u „Mercator“ marketima u Sloveniji.
"S obzirom na to da smatramo da u Srpskoj postoje kvalitetni proizvodi koji mogu zadovoljiti izbirljivo tržište EU odlučili smo se za ovakav sastanak da bismo sa predstavnicima Mercatora razmotrili kako naši proizvodi mogu naći svoje mjesto na ovom tržištu", rekao je Ćorić.

On je pojasnio da su sastanku prisustvovali predstavnici preduzeća iz Srpske koja su već prisutna u Sloveniji i koji mogu prenijeti svoja iskustva.

Zastupnik „Mercatora“ Banjaluka i „Mercatora BiH“ iz Sarajeva Peter Zavrl poručio je da se „Mercator“ vratio u BiH što se vidi po kupcima, radnjama i asortimanu koji će se pojačavati u zavisnosti od potreba kupaca.
"Merkatorova komercijalna politika je bila što više proizvoda sa mikroregije, gdje filijala postoji, a onda multinacionalno. Ima velikih prilika i za male dobavljače. Naš projekat je `volimo domaće", dodao je Zavrl i pojasnio da oni žele da što više proizvoda iz BiH bude na „Mercatorovim“ policama u Sloveniji, za razliku od situacija koja je bila prije desetak godina.
On je istakao da je „Merctor“ preuzeo 83 filijale od „Konzuma“ koje su nekada i bile „Mercatorove“, te da u BiH imaju oko 1.250 zaposlenih, da broj nije smanjivan, već je bilo i dodatnih zapošljavanja jer su u Federaciji BiH otvorili tri nove prodavnice.
Komentarišući poslovanje preostalih poslovnica „Konzuma“ u BiH, Zavrl je naveo da se nada da će „Konzum“ početi bolje da radi.
Direktor prodaje u banjalučkoj „Vitaminci“ Pero Marić pojasnio je da nije dovoljno da se samo promijeni, odnosno vrati ime „Mervator“ u BiH, ako se ne vrati i stari partnerski odnos koji su nekada imali.
„Nadamo se da će do toga doći, vjerujemo u novu upravu `Mercatora. Dobili smo i uvjerenje da će nam dati mogućnost da roba iz Srpske i BiH bude na policama `Mercatora` u Sloveniji“, dodao je Marić.
On je istakao i da je dio starih dugovanja „Konzuma“ ostao, ali da je iznos zanačajno smanjen u odnosu na prije pola godine, kao i da „Mervator“ redovno izmiruje novopristigle fakture.
Facebook Twitter Print