Život i umjetnost
Da li "champagne sorbet" ima isti ukus kao šampanjac
22.12.2017 08:06 | Indikator.ba
Ako sorbet sadrži pjenušavo vino iz regije Champagne i ima karakterističan okus, onda se može nazvati i "champagne sorbet", odlučio je Evropski sud nakon višegodišnjeg parničenja francuskih vinara s njemačkim diskontnim lancem Aldi.
Međutim, da li od 2012. godine od Aldija prodavani božićni deserti ispunjavaju ove uslove, sada mora odlučiti njemački savezni sud.
Spor tako ide u sljedeći krug, iako je kontroverzni proizvod odavno nestao sa polica Aldija.

Suština spora je u upotrebi zaštićenog imena "šampanjac".
Aldi je prodavao desert kao "champagne sorbet", koji sadrži dvanaest posto od poznatog pjenušca. Udruženje francuskih vinarija Comite Interprofessionnel du Vin de Champagne u tome je vidjelo kršenje zakona EU i podnijelo je tužbu. Udruženje tvrdi da su Aldi i njegov dobavljač pogrešno iskoristili ekskluzivni imidž šampanjca. Prema presudi Evropskog suda pravde, to nije nužno slučaj - Savezni sud sada mora objasniti ovo u skladu sa ponesenim dokazima. "Količina šampanjca sadržana u sorbetu je važan, ali nedovoljan kriterijum". Odlučujući faktor je taj što proizvod, kao "esencijalnu karakteristiku, ima ukus uglavnom uzrokovan šampanjcem". Zaštićene oznake porijekla kao što je "šampanjac" su dizajnirane da spriječe nepropisno oglašavanje tradicionalnih proizvoda. Međutim, ako je takav tradicionalni proizvod uzrok suštinske karakteristike novog proizvoda, treba biti oglašavan, presudio je Evropski sud pravde. Dakle, ključno pitanje je: da li je okus Aldijevog "champagne sorbet"" u osnovi proizveden od šampanjca?

Dezert se više ne prodaje. Prema Aldiju, "Champagne sorbet" je bio uključen u akcijsku ponudu za Božić u decembru 2012. godine.
Facebook Twitter Print