Menadžment
Najbolji potez u novembru: VIG-ovo preuzimanje Merkur osiguranja
25.12.2017 11:06 | Indikator.ba
Odluka Vienna Insurance Group (VIG) da preuzme Merkur osiguranje d.d., članicu Merkur grupacije u Bosni i Hercegovini, najbolji je poslovni potez u novembru ove godine po izboru portala Indikator.ba.

Na ovaj način Vienna Insurance Group sa sedme izbija na treću poziciju na tržištu po ukupno generisanoj premiji. Akvizicija Merkur osiguranja predstavlja odličnu priliku za Vienna Insurance Group da uveća i ojača svoju tržišnu poziciju u BiH kroz povećanje portfolija životnih osiguranja i jačanje prisutnosti u Federaciji BiH.

U najužoj konkurenciji za najbolji poslovni potez bila je i odluka Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine da ne udovolji zahtjevu Elektroprivrede BiH o povećanju cijena električne energije za male obrtnike. Njime je izbjegnuta nagla cjenovna promjena za kupce što bi, da na ovaj način nije zaustavljeno, imalo negativni uticaj na poslovanje ovog sektora privrede, moguće i na prestanak rada nekih od obrtnika.

Među tri najbolja poslovna poteza u novembru u Bosni i Hercegovini našla se i uspješna javna ponuda Olimpijskog centra Jahorina koji je putem obveznica prikupio 10,37 miliona KM i ušao u investiciju s namjerom da se što bolje pripremi za upravo otvorenu skijašku sezonu. Naknadno prispjeli podaci ukazuju da im je to u potpunosti uspjelo.

Najbolji poslovni potez u regiji tokom novembra napravila je Albanija formirajući vlastitu aviokompaniju koja, će otvarajući letove iz Tirane prema Prištini, Skoplju , Podgorici, Sarajevu i Zagrebu te gradovima zapadne Evrope, ojačati regionalnu povezanost. Albanski premijer Edi Rama bio je lično uključen u uspostavljanje ove kompanije a značajnu podršku dao je Turkish Airlines.
Za BiH je ovo veoma značajno s obzirom na to da sa Crnom Gorom i Makedonijom već dvadeset godina ne uspijeva uspostaviti avionski saobraćaj a vlastitu aviokompaniju BH Airlines šalje u stečaj čemu se ovog ljeta federalni premijer Fadil Novalič javno radovao.

Među poslovnim potezima u Evropi koje portal Indikator.ba registruje na osnovu pretraživanja brojnih baza podataka, printanih i elektronskih medija te portala brokerskih kuća, berzi, poslovnih udruženja... kao najbolji izdvojena je odluka Britanske vlade da za 15 milijardi funti proda udjel u Royl Bank of Scotlandu. Odluka je obrazložena činjenicom „da je vladi u ovom trenutku novac potrebniji nego ikad“ s obzirom na konstantni budžetski deficit.

Mudar potez Kine da dopusti ulaz strancima u bankarski sektor izabran je za najbolju poslovnu odluku u svijetu za novembar 2017. godine. Kina je to učinila nakon što su se strani ulagači i banke dugi niz godina žalili da postojeća ograničenja koče razvoj stranih finansijskih igrača u zemlji i pogoduju domaćim kompanijama. Granice stranih ulaganja u vrijednosnim papirima, upravljanju aktivama te osiguranju biće podignute sa 49 na 51 posto, a potpuno će se ukinuti u naredne tri, odnosno pet godina. Strani analitičari ocjenjuju da će ovaj potez ojačati stranu konkurenciju naspram "trome i nesposobne domaće finansijske administracije".

Portal Indikator.ba će u narednih nekoliko dana saopštiti i odluku o najboljem poslovnom potezu u tekućem mjesecu. Uz angažovanje članova konsultantskog tima na čijem čelu je ugledni krvatski ekonomnista i biznismen prof. dr. Ljubo Jurčić redakcija i projektni tim portala sačiniće tradicionalnu rang listu najboljih poslovnih odluka u 2017. godini i objaviti je početkom nove godine.

Pripremio: Hajdar Artifagić
Facebook Twitter Print