Ekonomija
Trgovinsko predstavništvo BiH u Istanbulu od 1. februara?
5.1.2018 11:48 | Indikator.ba
Od 1. februara u Istanbulu bi trebalo da počne da radi trgovinsko predstavništvo BiH, koje bi služilo kao svojevrsni servis domaćim kompanijama koje posluju na turskom tržištu.

Predstavništvo je rezultat trilateralnog dogovora resornih ministara BiH, Srbije i Turske, a ideja je stara oko godinu i po dana.

Kako je Nezavisnim rečeno u Spoljnotrgovinskoj komori (STK) BiH, pripreme za otvaranje su u završnoj fazi, dodijeljen je i poreski broj, te je preostalo samo da se u administrativnom smislu riješi pitanje predstavnika.

- Naš predstavnik će pokušati da riješi svaki problem koji naše kompanije imaju u odnosu na državne organe. Takođe, jedan od zadataka će mu biti i predstavljanje kompanija i proizvoda, kao i da, ukoliko se ukaže potreba, turskim privrednicima pronađe partnere u BiH - kaže zamjenik generalnog sekretara STK Zdravko Marinković.

Prema njegovim riječima, bio bi to agent koji bi pomagao u otklanjanju barijera u poslovanju koje bi se pojavljivale, a istovremeno bi bio u obavezi da promoviše robu i proizvode iz BiH, kao i da istražuje tržište i vidi šta bi se moglo prodavati i čime bi se moglo trgovati.

Marinković smatra kako bi predstavništvo trebalo iskoristiti kako bi se dodatno stabilizovao prehrambeni sektor.

- Nekoliko proizvoda iz BiH se veoma dobro prodaje, poput mesa, ulja i brašna, ali prostora ima i da se na ovom tržištu pojavi mljekarska i mesna industrija u smislu mesnih prerađevina i suhomesnatog programa - kaže on.

Inače, BiH s Turskom ima sporazum o slobodnoj trgovini, a prema ocjeni većine stručnjaka, ona je jedna od najpovlašćenijih zemalja na svijetu u trgovini sa Turskom.

Turska je, prema mnogima, nepresušan izvor za plasman proizvoda, budući da imaju blizu 80 miliona stanovnika, snažnu privredu i izvozom pokrivaju sve susjedne zemlje.
Facebook Twitter Print