Politika i društvo
UKK Švicarac: Istina je da Addiko banka ne želi da potpiše Memorandum
11.1.2018 17:32 | Indikator.ba
S obzirom da je Addiko banka danas objavila saopćenje u kojem tvrdi da "ne može potpisati Memorandum o konverziji kredita u CHF u KM sa Udruženjem "Švicarac" jer nema dovoljno zainteresiranih korisnika kredita za takvo rješenje", umjesto opširnog odgovora postavljamo pitanje i Addiko banci i bh. javnosti: "Ima li neko u BiH (ko ima ovaj nezakoniti kredit), a da ne bi potpisom Memoranduma prihvatio da mu nova rata umjesto dosadašnjih 1.500 KM bude oko 750 KM i uz to da mu banka vrati sve preplaćeno do danas"?

U ovom pitanju i odgovoru svako će pronaci tko govori istinu a tko širi dezinformacije.
Upravo ovo pitanje, odnosno njegova suština je bila osnova još u septembru prošle godine dogovorenog Memoranduma od kojeg Addiko banka sada bježi i širi lažna saopćenja i dezinformacije prema bh. javnosti i Parlamentu FBiH.
Također, Udruženje "Švicarac" je nakon isteka roka od 20 dana koji je u svom Zaključku na posljednjoj sjednici dao Zastupnički dom Parlamenta FBiH uputilo pismo Parlamentu FBiH u kojem je rukovodstvo Doma i sve zastupnike obavijestilo da bivša Hypo, a sada Addiko banka nije htjela i nije željela da potpiše Memorandum o razumjevanju shodno jednoglasno usvojenom Zaključku PFBiH.

Iako se UKK Švicarac BiH tri puta oglasio i pozivao banku da se ispoštuje zaključak PFBiH, banka je sve to ignorisala.
Prvi puta smo ih pisano obavjestili da smo voljni za potpis već dogovorenog teksta Meomoranduma+ 25.12. 2017 god. Drugi puta smo ih pozvali na isti način 02. 01. 2018 godine, a treći puta 05. 01. 2018 godine.
Nakon svega, na sastanku održanom 8. januara umjesto predstavnika banke pojavio se njihov advokat Branko Marić koji nam je saopćio da banka neće i ne želi potpisati dogovoreni Memorandum. Također, pred kompletnim šestočlanim Upravnim odborom UKK Švicarac BiH, advokat Marić je rekao da "Parlament Federacije BiH neće donijeti Zakon o konverziji kredita u švicarskim francima u KM i da to Parlament FBiH ne smije uraditi".
Dodatno, javnost obavještavamo da nije tačna ni brojka korisnika kredita sa kojima banka izlazi u javnost (danas tvrde da ih je 700) jer na ročištu po našoj tužbi pred Konkurencijskim vjećem BiH njihov odgovor je bio, citiramo: "U BiH je podijeljeno 12.500 takvih kredita i do danas ih je riješeno oko 70 posto", što kada se izračuna iznosi 3. 700 neriješenih kredita".
Znači, prije nekoliko dana su tvrdili da preostalih neriješenih kredita u CHF ima 3.700, a u današnjem saopćenju tvrde da ih ima 700.

I po četvrti put danas kažemo ...UKK Švicarac BIH je spremno za potpis Memoranduma svaki dan prije prve redovne sjednice PFBIH koji ima sada obavezu donijeti zakonsko rješenje, navodis e, između ostalog, u saopćenju UKK Švicarac.
Facebook Twitter Print