Politika i društvo
Oštra reakcija UPFBiH: Ministrica Milićević ohrabruje javna preduzeća da nastave gomilati dug
12.1.2018 16:44 | Indikator.ba
Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Smailbegović uputio je otvoreno pismo u vezi sa posljednjim istupima federalne ministrice finansija Jelke Miličević i stavom da neće tražiti prinudnu naplatu duga javnih preduzeća i institucija.

"Izjava federalne ministrice finansija Jelke Miličević kako „ne bi mogla tražiti prinudnu naplatu duga javnih preduzeća i institucija, s obzirom da bi tako došlo do kolapsa Federacije BiH" još jedan je u nizu dokaza nemoći i nehtijenja vladajuće garniture da se uhvati ukoštac sa gorućim ekonomskim problemima u Federaciji BiH, ali i državi u cjelini.

Tom izjavom se vrlo jasno potvrđuje da aktuelne vlasti svojim (ne)radom favoriziraju javna preduzeća u odnosu na realni sektor. Privatnim kompanijama se dugovanja po osnovu poreza i doprinosa ne opraštaju, automatizmom se provode stečajni i postupak naplate dugovanja (sa uredno zaračunatim zateznim kamatama).

I ne samo to, ovom izjavom se ohrabruju dužnici da nastave gomilati dug prema budžetima u BiH, slabeći ionako lošu finansijsku situaciju u našoj zemlji. Direktna posljedica ovakvih politika koje se provode posljednjih dvadesetak godina su svakodnevni štrajkovi radnika javnih preduzeća dužnika, koji blokadama saobraćajnica i štrajkovima glađu pokušavaju ostvariti svoja prava na liječenje, zasluženu penziju, zarađenu plaću...

Umjesto da sistemski rješavaju problem dugova javnih preduzeća, ministrica Miličević i aktuelna vlast svijetla obraza najavljuju da – neće raditi ništa da se postojeći problemi otklone, čineći pri tome medvjeđu uslugu radnicima ovih preduzeća, kojima se umjesto redovnih plaća, zdravstvenog i penzionog osiguranja kao perspektiva nude – štrajkovi, blokade saobraćajnica, štrajkovi glađu...

Činjenica da ministrica Miličević najavljuje da se rješenja za problem dugovanja traže s međunarodnim finansijskim institucijama, potvrđuje nepostojanje vizije, niti strategije kako bi se pojedina javna preduzeća koja po osnovu neplaćenih direktnih i indirektnih poreza duguju milione KM FBiH i BiH, osmišljenim i strateškim planovima i predanim radom uprave i uposlenika izvela na put oporavka.

Donekle nam je razumljivo da vladajućim strukturama čiji je ministrica Miličević eksponent, ne odgovara da se krene u proces naplate dugovanja od javnih preduzeća i institucija, jer su uprave i većina uposlenika u tim preduzećima zaposleni po stranačkim, rođačkim i kriterijima podobnosti, a ne sposobnosti, ujedno i glasačka mašina koja aktulenim vlastodršcima može garantirati još jedan mandat u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti. Shvatamo da nije lako smanjiti primanja supružnicima, djeci, rođacima, stranačkim kolegama kako bi se podmirio dug prema državi, odnosno, građanima ove države. Ali javno odricanje od naplate dugovanja je apsolutno neprihvatljivo.

Samo po osnovu poreza i doprinosa u FBiH javna preduzeća duguju gotovo dvije i po milijarde KM. Taj iznos je dvostruko veći od posljednjeg potpisanog „stand by“ aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. Dosadašnji dug javnih preduzeća prema budžetima je dug prema ratnim vojnim invalidima, penzionerima, zdravstvenim fondovima...

I jedino rješenje koje ministrica finansija može ponuditi su nova zaduživanja kod međunarodnih finansijskih institucija, opet na teret onih koji redovno plaćaju poreze i doprinose. Nema planova revitalizaciju javnih preduzeća dužnika, nema najava pokretanja istraga o prethodnim i aktulenim upravama ovakvih preduzeća koji su svojom nesposobnošću dovele javne kompanije u propast, sa milionskim dugovima, a njihove uposlenike u situaciju da se ne mogu liječiti ili otići u zasluženu penziju.

U isto vrijeme, Vlada FBiH čini malo ili gotovo ništa da ispuni svoja obećanja u smislu smanjenja fiskalnih i parafiskalnih nameta poslodavcima, koje je za svoga mandata samo opteretila novim nametima.

Znamo da je ovo izborna godina i da se treba boriti za svaki glas, ali skupljanje jeftinih političkih poena preko leđa onih koji časno i pošteno ispunjavaju svoje obaveze prema ovoj državi, a u interesu gubitaša i neradnika, ne vodi dobrome. Toliko bi i ovakva ministrica finansija trebala znati.“


Šta je izjavila Jelka Milićević?

Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević izjavila je na konferenciji za novinare da Vlada nema namjeru da blokira javna preduzeća.
- Ja, kao ministar finansija, nikada ne bih mogla reći da blokiramo te institucije, naše rudnike, naš GRAS, naše Željeznice, kao ni naše bolnice, jer to bi značio kolaps sistema. Dugovi nisu nastali za jednu godinu, oni su nastali od 2000. godine kada se omogućilo da se isplaćuju plaće bez doprinosa i poreza, to su akumulirani deficiti - reka je Milićević.
Za rješavanje ovog problema zatražena je pomoć Svjetske banke i MMF-a. Kako kaže ministrica Milićević, vjerovatno će se jedan dio tih obaveza otpisati ili reprogramirati.
Facebook Twitter Print