Kompanije i tržišta
Podravka ponudila otkup hiljada tona voća i povrća u BiH
13.1.2018 07:12 | Indikator.ba
Mala dvorana Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače bila je jučer premala kako bi primila sve zainteresirane predstavnike braniteljskih udruga i zadruga koji su došli na sastanak o suradnji s tvrtkom Podravka, piše Večernji list BiH.

Hrvatski gigant je prije nekoliko mjeseci pokrenuo projekt suradnje s braniteljskom populacijom u Hrvatskoj, a ona je jučer prenesena i u BiH. - Imamo ambiciozan plan do 2022. godine otkupljivati voće, povrće i žitarice isključivo od naših proizvođača. Trenutačno smo daleko od tog cilja, ali pred nama je pet godina u kojima tu ideju moramo realizirati - poručili su jučer na početku događaja predstavnici Podravke.

Zamjenik hrvatskog ministra branitelja Dinko Tandara jučer je istaknuo kako je ovaj projekt u Hrvatskoj pokrenut u rujnu.
- Više od 60 posto braniteljskih zadruga u Hrvatskoj je opstalo i čine više od 30 posto svih zadruga u državi. Kroz suradnju s Podravkom osiguran je plasman proizvoda i zajamčena redovita naplata. Mislimo kako će ovo biti iznimno uspješan projekt i da će u njemu sudjelovati Hercegovina - istaknuo je Tandara.
Ni ministar branitelja HNŽ-a Oliver Soldo nije skrivao zadovoljstvo mogućnostima ove suradnje te je dodao kako se ovakve prilike moraju iskoristiti.

Po onome što su prezentirali ljudi iz Podravke, prostora za suradnju je i više nego dovoljno. Hercegovina bi u budućnosti mogla proizvoditi barem dio onoga što im je potrebno. A potrebne su im 24.000 tona povrća, tisuće tona voća te 30.000 tona pšenice. Sve na godišnjoj razini, i to s namjernom da kapaciteti budu puno veći nakon što Podravka završi nove tvornice koje se grade. One će biti završene i spremne za prijem sirovine u roku od dvije godine.

Čak su ponudili određeni oblik kreditiranja onih koji će za njih proizvoditi voće i povrće. Oni će im dati sjeme, zaštitu, gnojivo, stručne savjete i ostalo što je potrebno za uspješan uzgoj pojedinih kultura, a uložena sredstva će biti plaćena prilikom otkupa proizvoda.
Podravka je zajamčila kako će otkupna cijena biti poznata prije sjetve, a čelnici te hrvatske tvrtke jučer su poručili kako su se spremni uključiti i pomoći u plasmanu ulja od smilja kojega u Hercegovini ima i previše.
- Uradit ćemo analize cijena i vidjeti gdje je interes svih strana - rekli su jučer čelnici Podravke u Mostaru.
Facebook Twitter Print