Komentari i analize
Depoziti sve više u domaćoj valuti: Povjerenje u KM jača u oba entiteta
26.1.2018 07:18 | Indikator.ba
Veći broj internetskih portala prenio je nedavno informaciju da je od ukupne štednje građana u bankama u Republici Srpskoj, 69% u stranoj valuti, te da bilježi rast od 6% u odnosu na kraj 2016. , što je navelo na zaključak da “RS ne vjeruje konvertibilnoj marki”.
Želeći da istražimo valutnu strukturu ukupnih depozita, analizirali smo podatke entitetskih agencija za bankarstvo i Centralne banke BiH i došli do zaključka da je trend pohranjivanja u domaćoj valuti u porastu, te da bilježi bržu stopu od rasta depozita u stranim valutama u oba bh. entiteta.
Istina je da je u RS povećana štednja stanovništva u devizama i da je učešće domaće valute u ukupnim depozitima veće u Federaciji BiH nego u Republici Srpskoj, ali se, generalno gledano, omjer deviznih i domaćih depozita u oba entiteta kreće u korist ovih drugih....

Zaključno sa novembrom 2018. godine 61,1 posto depozita pohranjenih u bankama u BiH bilo je u domaćoj valuti, a 38,9 posto u devizama. Od stranih valuta, dominantno je učešće eura – 6,95 mlrd od ukupno 19,66 milijardi depozita ili procentualno 35,3 posto. Učešće ostalih valuta je 3,5 posto ili ukupno 692 miliona KM.

U regiji zapadnog Balkana, u prosjeku 56 posto ukupnih kredita i 52 posto ukupnih depozita jer izraženo ili ima valutnu klauzulu prema stranim valutama, u većini slučajeva prema euru. Ovaj fenomen, takođe poznat kao valutna supstitucija pod uticajem je mnogih faktora kao što su nizak nivo povjerenja u domaću valutu, koji je često rezultat ne tako starih sjećanja na monetarnu nestabilnost.
Drugi faktor vezan je za činjenicu da je premija rizika na kredite u domaćoj valuti veća, time podstičući kredite u stranim valutama. Niži troškovi finansiranja su, s druge strane, često podržani jakom integracijom sa eurozonom putem trgovinskih i finansijskih kanala, ali takođe putem migracije i doznaka, što doprinosi držanju depozita u euru...

Kompletnu analizu možete pročitati u publikaciji Indikator.ba Plus br. 20 koja je izašla 22. januara 2018. godine...
Facebook Twitter Print