Život i umjetnost
"Krunski dragulj" Jeddah Tower nadvisit će Burj Khalifu
29.1.2018 13:40 | Indikator.ba
U Saudijskoj Arabiji u toku je izgradnja tornja Jeddah Tower koji će otvorenjem, najavljenim za 2020. godinu, postati najviša građevina na svijetu, prenosi CNN Style, prenosi Lider. Zahvaljujući visini od hiljadu metara Jeddah Tower će svrgnuti s trona slavni Burj Khalifa toranj u Dubaiju visok 72 metra. Procjenjuje se kako će izgradnja koštati 1.4 milijarde dolara.
Toranj će biti krunski dragulj komercijalnog i stambenog projekta Jeddah Economic City koji će se protezati na 5.3 miliona metara kvadratnih, a u njemu će se smjestiti domovi, hoteli, uredi i turističke atrakcije. Međutim, realizacija projekta ne teče glatko, prvenstveno zbog raznih kašnjenja u rokovima koji se događaju od samog početka izgradnje 2013.

U novembru prošle godine dvije najistaknutije osobe povezane s projektom saudijski princ Al-Waleed bin Talal te predsjednik građevinske tvrtke Bin Laden Group, Bakr Bin Laden, uhićeni su u sklopu antikorupcijske čistke. Uprkos tome, iz tvrtke Jeddah Economic Company, koja stoji iza projekta, potvrdili su da će izgradnja u skladu s planovima biti gotova do 2020.

Od prizemlja do vidikovca koji će se nalaziti na 157. i 158. katu vožnja liftom trajat će samo 66.5 sekundi.
Toranj površine 243.866 kvadrata imat će 252 kata, dok će se vidikovac nalaziti na visini od 664 metra s vanjskom platformom veličine 500 kvadrata. Osim vidikovca u toranj će se smjestiti Four Seasons Hotel s pet zvjezdica i 97 apartmana.
Sedam spratova zauzet će uredi, a na četiri sprata smjestit će se 325 luksuznih stanova. Liftovi će dosegnuti visinu od rekordnih 660 metara, dok će posjetitelji do vidikovca doći direktnim liftom koje će ih prevoziti pri brzini od 20 kilometara na sat.

Drugim riječima, od prizemlja do vidikovca koji će se nalaziti na 157. i 158. katu vožnja liftom trajat će samo 66.5 sekundi.
Izgradnja tornja uklapa se u plan saudijske vlade nazvan Saudi Vision 2030, koji ima za cilj diverzificirati ekonomiju kraljevstva i smanjiti ovisnost o nafti, te podići status grada kao globalnog igrača.
Facebook Twitter Print