Komentari i analize
Arapske investicije su daleko od 40-odstotnog učešća, ali bilježe snažan rast
4.2.2018 06:28 | Indikator.ba
Piše: B. SIMIĆ

Arapske investicije u Bosni i Hercegovini daleko su od učešća od 40 posto, koliko je vlasnik jedne turske kompanije ovih dana ustvrdio na marginama Expo Turkey 2018. u Dohi, a prenijela većina online medija u našoj zemlji, ali u posljednje tri godine, a posebno u 2017., bilježe značajan rast.

Burcu Uygur, vlasnik turske grupacije za promet nekretninama DIDO sa sjedištem u BiH, kazao je da je BiH je postala omiljena destinacija za arapske investitore, da imaju učešće od 40 odsto u ukupnim SDI, te da je fokus na nekretninama, građevini, poljoprivredi i industriji.

Ova konstatacija je daleko od stvarnog stanja ako se uzmu obzir podaci kojima raspolažu nadležne institucije, a prije svega Centralna banka BiH koja i vodi statistiku SDI.

U periodu 1994- 2016. godina iz tri ključne arapske zemlje – Saudijske Arabije, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata - investirano je zaključno sa 2016. godinom 620 miliona KM, što predstavlja manje od 5 posto od ukupnih stranih direktnih investicija u ovom periodu. Ni jedna od arapskih zemalja ne nalazi se među top 10 najvećih investitora u BiH, a u tom društvu nije čak ni Turska iako je najbliža sa investiranih 389,5 miliona KM.
Najviše je od arapskih zemalja, prema podacima CBBIH, investirala Saudijska Arabija 253,7 mil. KM, slijedi Kuvajt sa 199,0 mil. KM, dok su Ujedinjeni Arapski Emirati investirali 167,3 mil. KM.

Ostalih arapskih zemalja nema na popisu 33 zemlje koje su najviše investirale u Bosni i Hercegovini. Investicije iz drugih zemalja, poput Omana, Bahreina, Katara i dr. svrstane u kategoriju "ostale zemlje", na koje ukupno otpada svega oko 1,7 posto ukupnih stranih direktnih investicija u posmatranom periodu.

Stoga je statistika koja obuvata pomenute tri arapske zemlje uglavnom relevantna za analizu ukupnog iznosa arapskih investicija u BiH.

Činjenica je, međutim, da su investicije iz arapskih zemalja posljednjih godina u porastu. Više od polovine ukupnih direktnih stranih investicija iz Kuvajta zaključno sa 2016. godinom došlo je u posljednje tri godine (2014-2016) , dok je 38 posto od ukupnih investicija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata pristiglo u 2016. godini. Gotovo 43 posto priliva svih direktnih ulaganja iz Saudijske Arabije došlo je u periodu između 2011 i 2016. godine, sa najintenzivnijim periodom 2012-2014. godina.

Snažan uzlet ulaganja bilježi se u 2017. godini...


Kompletan tekst kao i spisak dosadašnjih najznačajnijih investicija iz arapskih zemalja pročitajte u publikaciji Indikator.ba Plus br.21 koja je izašla 22. januara
Facebook Twitter Print