Ekonomija
BiH u prošloj godini izvezla vina za 5,4 mil KM, uvoz višestruko veći
9.2.2018 06:37 | Indikator.ba
Jedanaesti međunarodni festival vina i gastronomije "Sarajevo vino fest 2018" svečano je otvoren večeras u sarajevskom hotelu "Holiday", ugostivši više od 50 domaćih i inozemnih izlagača.

Festival je otvorenim proglasio potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić, istaknuvši značaj promocije vinske industrije i kulture vina, turizma i ugostiteljstva, kao i proširenja gastro ponude Bosne i Hercegovine u kontekstu razvojnih potencijala i poboljšanja imidža naše zemlje.

Obraćajući se sudionicima manifestacije, Bojić je izrazio zadovoljstvo što su BiH i njen glavni grad domaćini jednom ovakvom događaju, ali i podsjetio na poražavajuće podatke koji svjedoče da BiH i pored izvanrednih mogućnosti za razvoj vinske industrije uvozi višestruko više vina, nego što izvozi.

Izrečenu ocjenu ilustrirao je podacima o tome da je u protekloj 2017. godini uvezeno vina u vrijednosti od 29.700.000 KM, dok je izvoz iznosio svega 5.400.000 KM.
Bojić je naglasio da vinska industrija ima sve uvjete da bude u funkciji premašivanja postojećeg izvoznog deficita i ostvarenja značajnih plasmana na trećim tržištima, navodeći da su bh. vina već prisutna i prepoznatljiva u zemljama Europske unije (EU), ali i diljem svijeta, uključujući i veliko kinesko tržište.
Konstatirao je sa zadovoljstvom da su u međuvremenu otklonjene sve barijere izvozu vina, uz uvjerenje da će kvaliteta i cijena bh. vina biti, itekako, konkurentni na inozemnim tržištima.
Sarajevo vino fest jedinstven je događaj, koji je tijekom proteklih godina stekao regionalnu reputaciju i postao nezaobilazno mjesto susreta svih značajnijih regionalnih i europskih vinara i vinarija, proizvođača alkoholnih i bezalkoholnih pića, te velikog broja predstavnika gastro industrije mliječnih i mesnih proizvoda.
Posjetitelji ovogodišnjeg dvodnevnog festivalskog izdanja moći će, uz ponudu vrhunskih vina, uživati i u gastro delicijama i specijalitetima, odnosno odabranim proizvodima koje će im prezentirati izlagači iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, te, tradicionalno, najveći broj izlagača iz BiH.
Kao i prethodnih godina festivalska manifestacija posvećena obogaćivanju bh. ponude propraćena je prigodnim kulturno zabavnim programom i druženjem velikog broja istaknutih ličnosti iz kulturnog i javnog života BiH, izvijestio je pogled.ba.
Facebook Twitter Print