Kompanije i tržišta
Pada cijena Konjuhu i Aidi, kupaca još nema
12.2.2018 05:39 | Indikator.ba
Preduzeća Konjuh i Aida, koja se nalaze u stečaju u novom su krugu prodaje, a cijena im nastavlja padati.

U trećem krugu prodaje ukupna cijena fabrike namještaja "Konjuh" pala je na 52 miliona maraka. Proizvodni dio će biti prodat kao zasebna cjelina, da bi ponovo mogla biti pokrenuta proizvodnja.

"Dolazili su kupci iz Mađarske i iz BiH koji se bave namještajem. Ono što je pozitivno za te potencijalne kupce - premijer je rekao da Vlada može garantovati kupcu koji uđe u Konjuh i nastavi proizvodnju snabdijevanje sirovinama, što je ključno u ovom momentu", ističe Hajrudin Kunalić, stečajni upravnik "Konjuha", izvijestila je FTV.

Godinu i po nakon pokretanja stečaja, u "Konjuhu" je zaposleno samo 30 radnika koji zarađuju minimalne plate.
Poreska uprava se, kao razlučni povjerilac, upisala na 60-ak dunuma zemlje koja ne obuhvata proizvodne hale. Očekuje se da će prodajom tog zemljišta radnicima biti uvezan radni staž.

Kupca do sada nije bilo ni za Fabriku obuće "Aida" Tuzla. Ukupna vrijednost tuzlanskog pogona, nakon šest bezuspješnih pokušaja prodaje pala je sa sedam miliona maraka, koju su utvrdili sudski vještaci, na tri miliona i 850 hiljada maraka.

"Svaki put smanjujemo cijenu po desetak posto u odnosu na procjenjenu vrijednost koju su radili sudski vještaci, i na taj način prodajemo", navodi Mehmed Krajinović, stečajni upravnik u "Aidi".
Facebook Twitter Print