Tržište kapitala
Za berzanski potres krivi špekulativni hedge fondovi
12.2.2018 06:14 | Indikator.ba
Za prošlosedmični veliki pad dionica na Wall Streetu krivicu snose računarski algoritmi, koji izvršavanjem naloga "stop-gubitak" često pospješuju pad hedge fondova.
Oni imaju pretjerane kvote da će indeks straha VIX neko vrijeme ostati na istorijski veoma niskom nivou, pa da bi ublažili gubitke morali su masovno prodavati dionice.
Interesantno je da je pad berzanskih tržišta pratio rast prinosa obveznica, što se dogodilo prvi put nakon finansijske krize.
Stručnjaci upozoravaju na istovjetne događaje koji su se dogodili 1987. i 1994. godine, kada se Fed pripremio za pooštravanje monetarne politike, a američka ekonomija bila u opasnosti od pregrijavanja.
Za posjećanje 1987. godine, Wall Street je doživio najveći jednodnevni pad u istoriji - crni ponedjeljak 19. oktobra - kada je Dow Jones pao za 22 posto.

U prošloj sedmici, elitni Dow Jones je izgubio 5,2 posto, što je najveći nedjeljni gubitak od januara 2016.
Dva puta se njegova vrijednost unutar jednog dana snizila za više od hiljadu bodova, a dvaput je skočila za više od 300 poena.
I Dow Jones i širi indeks S&P 500 su udaljeni više od 10 posto od rekorda dostignutog 26. januara, koji je potom ušao u fazu popravke.
Facebook Twitter Print