Komentari i analize
Osjetniji kreditni rast u BiH prvi put u posljednjih nekoliko godina
12.2.2018 06:57 | Indikator.ba
Kreditni rast u Bosni i Hercegovini ubrzao je u 2017. godini, zabilježivši osjetniji rast prvi put u nekoliko posljednjih godina, podržan većim plasmanom kredita realnom sektoru, i stanovništvu u dijelu potrošačkih nenamjenskih kredita.

Ukupni krediti plasirani u BiH na kraju 2017. godine iznosili su 18,4 mlrd. KM, što predstavlja rast od 7 posto odsto u odnosu na godinu ranije.
Kreditni rast treba zahvaliti rastu privatne potrošnje koja je bila glavni generator ekonomskog rasta BiH u 2017. godini. Privatna potrošnja ostvarila je robusnu stopu rasta podržana povećanjem broja zaposlenih i rastom zarada (oboje po 2,3 posto) , kao i stabilnim prilivom doznaka, i jačim turizmom. Jasan dokaz rasta privatne potrošnje je povećanje uvoza roba široke potrošnje i promet u trgovini na malo koji je imao visoku realnu stopu rasta od 5,1 posto.

Na rast ukupnih kredita pozitivno je uticao rast kredita nefinansijskim preduzećima od ohrabrujućih 8 posto u odnosu na 2016. godinu. Krediti preduzećima iznose 8,3 milijarde KM i snažno su se odlijepili iz negativne teritoije u kojoj su jedno vrijeme bili.

Kompletan tekst pročitaje u publikaciji Indikator.ba Plus br. 23, koja je izašla 12. februara 2018.
Facebook Twitter Print