Politika i društvo
Zavareno više od 80 posto cijevi na Trans-jadranskom cjevovodu
13.2.2018 15:23 | Indikator.ba
Konzorcij Trans-jadranskog cjevovoda (TAP) saopćio je da je više od 80% cijevi na traci projekta gasovoda u Albaniji i Grčkoj zavareno.
Sada je zavareno više od 615 km od 765 km cijevi, naveo je konzorcij u postu na Twitteru u ponedjeljak, prenio je SEENews.
"TAP cijevi su zavarene iznad zemlje. Sve zavarene cijevi podliježu automatskom testiranju kako bi se osiguralo da ispunjavaju nacionalne i međunarodne standarde ", navela je kompanija.
Konzorcij je prošle nedjelje saopćio da je na planiranu rutu u Albaniji i Grčkoj spustio 65% cijevi.
TAP će se proširiti sa granice Grčke sa Turskom, preko Albanije i Jadranskog mora, do italijanske obale.To je dio koncepta Južnog gasnog koridora koji takođe obuhvata Južni Kavkazski gasovod (SCP), koji prelazi Azerbejdžan i Gruziju, i Transanatolski gasovod (TANAP).
Ukupna investicija konzorcija u Albaniji iznosiće 400 miliona eura (472 miliona dolara) u 2017. i 2018. godini, prenijeli su albanski mediji prošle godine navodeći bivšeg menadžera TAP Albanija Shkelqima Bozgoa.
Konzorcij planira započinjanje opsluživanje u punom kapacitetu u 2020. godini. TAP akcionari su BP, azerbajdžanska državna kompanija Socar i italijanska Snam sa po 20%, belgijski Fluxys sa 19%, španski Enagas sa 16% i švicarski Axpo sa 5 %.
Facebook Twitter Print