Menadžment
Najbolji poslovni potez u januaru: Prevent preuzeo vodeću livnicu u Evropi
28.2.2018 06:08 | Indikator.ba
Bosanskohercegovački porodični konglomerrat Hastor putem vlastite Prevent grupe u januaru ove godine kupio je jednu od vodećih livnica u Evropi, njemačku kompaniju Neue Halberg - Guss GmbH. Njeno sjedište je u Saarbrückenu a pogoni sa oko 3.000 zaposlenih u Leipzigu i Južnoj Africi. Kupljena kompanija ostvaruje prodaju od oko 480 miliona euro godišnje. Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ne navodi vrijednost ove transakcije koja je u Njemačkoj izazvala svojevrsni bum a jedan od razloga je da to ne ide u prilog automobilskom divu Volkswagen.

Analitičari portala Indikator.ba ovu kupovinu biznismena Nijaza Hastora rangirali su na prvo mjesto u okviru projekta „Izbor najboljeg poslovnog poteza 2018.“ za januar ove godine.

Najbolji poslovni potez u regiji jugoistočne Evrope u prvom mjesecu 2018. godine napravili su hrvatska Optimapharm preuzevši češki MKS Research i Opština Ćuprija dovodeći kineskog investitora Blue Sky koji će izgraditi četiri nove fabrike i zaposliti 500 radnika.

Optimapharm je ovim potezom napravila značajan iskorak u konsolidaciji na tržištu specijaliziranih kompanija za provođenje kliničkih istraživanja ima 120 zaposlenih i predstavništva u više od deset zemalja Evrope. Pokriva tržište od 200 miliona ljudi. Zaposleni u češkoj kompaniji očekuju da će nakon ovog peuztimanja imati velike šanse za razvoj karijere i rad na kompleksnim poslovima.

Dovođenje kineskog partnera u Ćupriju i otvaranje kompeksa fabrika za preradu plastičnog otpada, u što će u prvoj fazi biti uloženo 12 miliona euro, ima veliki značaj za očuvanje životne sredine u cijeloj Srbiji i ekonomsko jačanje stanovnika ove lokalne zajednice.

Francuska farmaceutska kompanija Sanofi za 11,6 milijardi USA dolara kupila je američku biotehnološku kompaniju Bioverativ, specijaliziranu za lijekove za hemofiliju i za rijetke bolesti krvi. Ova akvizicija je rangirana na prvo mjesto u okviru izbora najboljeg poslovnog poteza u Evropi tokom januara ove godine. Sanofi će ovom akvizicijom osigurati veću prisutnost na području specijalne skrbi i vodeću poziciju na području rijetkih bolesti a Bioverativ dobiti snažnu podršku za istraživanja i razvoj lijekova za hemofiliju i druge rijetke bolesti.

Američki tehnološki div Apple, proizvođač iPhonea najavio je kapitalnu potrošnju od 30 milijardi dolara u SAD-u u narednih pet godina i otvaranje 20.000 novih radnih mjesta u svojim postojećim centrima i u novom kampusu koji planira da otvori. Nove investicije i aktuelna potrošnja će direktno doprinijeti američkoj ekonomiji s 350 milijardi dolara saopštio je Apple. Ovo ulaganje rezultat je reforme američkog poreskog sistema kojom je stopa korporativnog poreza smanjena sa 35 na 21 posto.

Sudeći prema ovim i brojnim drugim poslovnim odlukama donesenim ili saopštenim tokom januara ova godina je gledajući globalno svjetsku privredu dinamično započela obećavajući nove akvizicije, investicije, otvaranje drugih tržišta i povećanje uposlenosti. Taj optimizam ne dovodi se u pitanje čak ni nakon isteka februara u kojem je, prema analizama portala Indikator.ba, broj dobrih poslovnih odluka bio znatno manji nego u januaru. To se može tumačiti činjenicom da se menadžeri tokom drugog mjeseca u godini više fokusiraju na izradu završnih računa iz protekle godine, sedmicu-dvije sele u zimska turistička mjesta ili oprezno osluškuju nadolazeću poslovnu klimu.

Priredio: HAJDAR ARIFAGIĆ
Facebook Twitter Print