Ekonomija
U 26. broju publikacije Indikator.ba Plus donosimo...
5.3.2018 07:22 | Indikator.ba
U PDF publikaciji Indikator.ba Plus br. 26 donosimo intervju s Ajkom Rovčanin iz Instituta za razvoj mladih KULT u povodu uspostave registra parafiskalnih nameta u BiH.
Rovčanin je kazala da u provedbi ove mjere rasterećenja privrede može biti otpora, ali da je to korak koji je neophodno uraditi.
Objavljujemo i analizu bh. vanjskotrgovinske razmjene u sektoru voća i povrća u 2017. godini. Analiza pokazuje da izvoz voća i povrća iz BiH u posljednjih pet godina konstantno raste i u prošloj godini dostigao je vrijednost od 214 miliona KM, što je za 24 odsto više nego u 2016. godini, te više od dva puta u odnosu na 2013. godinu.
Na vijest o zatvaranju Fabrike duhana u Banjaluci bavimo se tektonskim poremećajima koje je izazvala politika agresivnog usklađivanja
akciza na duhan i duhanske prerađevine sa Evropskom unijom.
Domaći proizvođači su gubili konkurentsku utakmicu sa multinacionalnim kompanijama, a samo Fabrika duhana Sarajevo zabilježila je pad od 60 odsto poslovnih prihoda u 2016. godini u odnosu na prihode koje je ostvarivala 2010. godine.
Izvještavamo i o pretvaranju obveznica OC Jahorina a.d. Pale u akcije čime Fond za razvoj istočnog dijela Republike Srpske a.d. Istočno Novo Sarajevo postaje vlasnik više od 30 odsto akcija OC Jahorina.
Donosimo i rezultate poslovanja osiguravajućih društava, kao i informaciju o namirenju povjerilaca u najvećoj brokerskoj kući u BiH - Eurohaus - godinu dana nakon pokretanja stečaja.
Kao i u uvijek, prezentiramo i najznačajnije poslove na bh. berzama u protekloj sedmici.


Cijena pretplate za publikaciju:

Godišnja – 169 KM
Šestomjesečna 89 KM
Tromjesečna 49 KM
Jednomjesečna 19 KM

Cijena za publikaciju pojedinačno je 5 KM (PDV se ne plaća).

NAPOMENA: Pretplatnicima pretplata na brojeve teče od trenutka kada se pretplate, te ne mogu imati pristup i prethodnim brojevima.
Prethodni brojevi se mogu kupiti, kao i novi po cijeni od 5 KM po broju, te uz popust od 20 posto na 5 i više brojeva.

Za dodatne informacije: Tel: 061 206 022, redakcija@indikator.ba

Indikator.ba
Facebook Twitter Print