Politika i društvo
Prošle godine BiH nije imala oficijelnog štanda na ITB-u u Berlinu, a ove...
8.3.2018 06:43 | Indikator.ba
Nakon što prošle godine nije imala oficijelne štandove na najvećem svjetskom sajmu turizma u Berlinu (ITB), Bosna i Hercegovina ove godine ima svoje predstavnike.
Na 52. po redu sajmu, najznačajnije turističke potencijale predstavlja Turistička organizacija Republike Srpske.

Na sajmu, koji se smatra najvećom turističkom berzom u svijetu, u turističkoj ponudi RS-a predstavljene su destinacije aktivnog odmora, poput nacionalnih parkova i planina, kratke gradske ture sa obilascima kulturno-istorijskih znamenitosti, te ponuda manifestacionog turizma.
Riječ je o festivalima za mlađu populaciju koji se održavaju u ljetnjim mjesecima, kao i drugi turistički sadržaji koji se smatraju potencijalno zanimljivim inostranim turistima.

Prvog dana održavanja sajma zabilježena je velika zainteresovanost posjetilaca za štand na kojem je predstavljena turistička ponuda Republike Srpske.
– Štand ovog entiteta posjetile su i delegacije iz zemalja iz okruženja, te predstavnici najveće turoperatorske kompanije u svijetu "Thomas Cook, sa kojima je ministar Predrag Gluhaković razgovarao o mogućnostima saradnje i provođenja zajedničkih projekata u narednom periodu – saopćeno je iz entitetskog Ministarstva trgovine i turizma.

Ministar Gluhaković je rekao da je "RS nedovoljno istražena destinacija za neke zemlje, ali izuzetno turistički atraktivna".

Prema njegovim riječima, primjetno je povećanje broja dolazaka turista iz Njemačke u Republiku Srpsku.

Na sajmu koji traje do 11. marta predstavlja više od 180 zemalja svijeta s 5 kontinenata, a tokom održavanja ga posjetit će ga više od 150.000 posjetilaca. Procjenjuje se da se tokom sajma ugovore poslovi vrijedni 7 milijardi eura.
Facebook Twitter Print