Politika i društvo
BiH skinuta, ali je Srbija na "sivoj" listi FATF-a
9.3.2018 11:26 | Indikator.ba
Istovremeno kada je Bosna i Hercegovina skinuta sa sive liste Međudržavnog tijela za borbu protiv pranja novca (FATF – Financial Action Task Force), na listu zemalja s nedostacima u sistemu borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma stavljena je Srbija.

Na sajtu FATF-a na listi zemalja sa "strateškim manjkavostima" pored Srbije su Etiopija, Irak, Šri Lanka, Sirija, Trinidad i Tobago, Tunis, Vanuatu i Jemen.

"Ovo je veliki problem za zemlju, jer će da utiče i na ostale aspekte međunarodne pozicije Srbije – političke, po pitanju stranih ulaganja, povjerenja u finansijske institucije, kreditnog rejtinga, bezbjednosne pozicije, uloge u borbi protiv terorizma i slično", kazao je bivši direktor srpske Uprave za sprečavanje pranja novca Aleksandar Vujičić za medije.

On je ocijenio da je u posljednje četiri godine u Srbiji narušen sistem na institucionalnom nivou – "urušena je Uprava za sprečavanje pranja novca iz koje su otišli kvalitetni ljudi, nema adekvatne međunarodne saradnje, a ostale institucije, kao što su pravosuđe, tužilaštvo, policija, nisu razvijene”.

FATF je naveo da je Srbija izrazila političku posvećenost da sarađuje sa FATF-om i Komitetom Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma "Moneyval", radi jačanja efikasnosti režima protiv pranja novca i finansiranja terorizma i rješavanja tehničkih nedostataka.

BiH je skinuta sa liste zemalja i isključena iz monitoringa globalnog usklađivanja mehanizama kontrole i za našu zemlju se navodi da će nastaviti da radi sa "Moneyvalom" kako bi poboljšala okvir borbe protiv korupcije.
Facebook Twitter Print