Politika i društvo
Jača promocija i investiranje u IT sektor: FIPA i Bit Alijansa potpisali Memorandum o saradnji
12.3.2018 15:23 | Indikator.ba
Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) i Udruženje Bit Alijansa potpisali su Memorandum o saradnji s ciljem promovisanja sektora informacionih tehnologija u Bosni i Hercegovini, njegovih mogućnosti za privlačenje stranih investitora i značaja za ekonomski rast zemlje, saopšteno je iz FIPA-e.

Imajući u vidu snažan rast koji je IT sektor u BiH zabilježio u posljednjih nekoliko godina, FIPA i Bit Alijansa će dati svoj doprinos za dodatno unapređenje privrednih mogućnosti ovog sektora, te unapređenje zakonskog okvira za njegov razvoj i privlačenje novih stranih investitora.

Takođe će raditi na zajedničkoj promociji ovog sektora kako u BiH tako i u inostranstvu, te će podsticati i koordinirati istraživanja i razvoj tehničko-tehnoloških dostignuća, navodi se u saopštenju.

Ova oblast privrede raste iz dana u dan i ima sve pretpostavke da postane pokretačka snaga ekonomskog razvoja i smanjenja nezaposlenosti. To je ujedno i sektor koji zemljama u tranziciji, na efikasan način može pomoći u tehnološkom napretku, ali i učestvovati u industrijskom razvoju zemlje.

Bit Alijansa je krovno udruženje 29 IT kompanija koje djeluju u Bosni i Hercegovini. Kompanije-članice trenutno zapošljavaju više od 2.000 radnika i cilj aktivnosti koje Bit Alijansa realizuje jeste da se umanji deficit kvalifikovanog radnog kadra, te da se obrazuju stručnjaci u IT sektoru. Kontinuiranom promocijom IT sektora i potencijala koji se kreiraju unutar njega, Bit Alijansa podstiče mlade da kao svoje karijerno opredjeljenje izaberu softversko inženjerstvo.
Facebook Twitter Print