Kompanije i tržišta
Sutra puštanje u pogon VE Mesihovina, na ljeto kamen temeljac za CHE Vrilo
13.3.2018 06:41 | Indikator.ba
U srijedu će u pogon biti stavljena VE Mesihovina, koja će snabdijevati električnom energijom oko 27.500 domaćinstava, kazao je direktor JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar Marinko Gilja u intervjuu za Večernji list.

- Ukupna vrijednost projekta "VE Mesihovina" iznosi oko 82 miliona eura. To je prva vjetroelektrana u BiH i najveća na području BiH i Republike Hrvatske, ali je i jedna od najvećih vjetroelektrana na prostoru jugoistočne Evrope. Smještena je u centralnom dijelu općine Tomislavgrad, ima 22 vjetroagregata ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnju proizvodnju od oko 165,17 GWh. Uz prosječnu potrošnju domaćinstva od 6000 kWh/god., VE Mesihovina može opskrbiti električnom energijom oko 27.500 domaćinstava, kazao je Gilja.

On je kazao je da korist od vjetroelektrane za Elektroprivredu HZHB velika.

-Kao što znate, jedino smo elektroprivredno poduzeće u BiH koje proizvodi električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora. U našem sistemu je sedam hidroelektrana, a sada imamo i jednu vjetroelektranu. Dakle, korist nam je velika od VE Mesihovina, posebno što izgradnjom svojih proizvodnih kapaciteta smanjujemo uvoz energije, postajemo uspješniji tržišni konkurenti i naravno, iz svojih kapaciteta, osiguravamo kvalitetnu i kontinuiranu isporuku električne energije većem broju svojih kupaca. Prvi smo u BiH koji smo realizirali iskorištenje energije vjetra i na to smo ponosni jer, prateći nove tehnologije, idemo ukorak sa saremenim energetskim prioritetima čuvajući okoliš i prirodne resurse. Osim toga, izgradnja VE Mesihovina ima veliko značenje i za društvenu zajednicu, pojasnio je Gilja.
Dodao je da VE Mesihovina nije jedini projekt EP HZ HB u Tomislavgradu. U općini Tomislavgrad Elektroprivreda HZ HB intenzivno radi na pripremi izgradnje CHE Vrilo snage 66 MW i investicijske vrijednosti oko 90 miliona eura. Polaganje kamena temeljca očekuje se ovoga ljeta.
Facebook Twitter Print