Politika i društvo
Trebalo je deset godina: Nađeno rješenje za elektronički potpis u BiH
14.3.2018 14:47 | Indikator.ba
Nakon nešto više od deset godina na vidiku je rješenje u pogledu provedbe Zakona o elektroničkom potpisu, čija bi primjena u praksi bitno olakšala živote građana, vlasnika privatnih tvrtki te stranih investitora koji su radi rješavanja papirologije danima čekali pred šalterima različitih administrativnih službi, piše Večernji list BiH.
Vijeće ministara BiH dostavilo je zastupnicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odgovor u kojem se, između ostalog, navodi kako je riješen dugogodišnji pronalazak stručnjaka koji bi pratili izdavanje certifikata za elektroničko predstavljanje. Radi se o šefu Ureda za nadzor i akreditaciju te stručnom savjetniku za nadzor i akreditaciju.

- Ured je počeo s radom 15. januara 2018., čime su se stekli - kako stoji u priopćenju - uvjeti za primjenu Zakona o elektroničkom potpisu. Ako primjena Zakona na svim nivoima vlasti počne tokom ove godine, razne administrativne službe, odjeli, sudovi, uredi... izvan upotrebe stavit će pečat koji je služio građanima i pravnim osobama za ovjeru raznih dokumenata, a uvest će, po uzoru na zemlje EU-a, elektronički potpis.

Ukidanje pečata i uvođenje elektroničkog potpisa, pojednostavljenim rječnikom rečeno, znači manje čekanja na šalterima, manje administracije, birokracije, eliminiranje nepotrebnih birokratskih procedura i u konačnici brže dobivanje traženih dokumenata. Zapravo se radi o univerzalnom elektroničkom dokumentu koji kroz računarski sistem stvara elektroničko poslovno okruženje za promet elektroničkog dokumenta u državnoj upravi, pravosuđu, gospodarstvu i drugim oblastima. Tako se stvaraju uvjeti za razvoj konkurentne ekonomije i učinkovitije i racionalnije državne uprave, a kroz uspostavljanje e-Servisa ostvaruje se bolja međusobna komunikacija između poslovnih subjekata, državne uprave i građana jer smanjuje troškove poslovanja, doprinosi uštedama, stvara veću dodatnu vrijednost, smanjuje “sivu ekonomiju” i minimalizira korupciju.

U Ministarstvu prometa i veza BiH više su puta istaknuli kako će uvođenje elektroničkog predstavljanja omogućiti drastično smanjenje operativnih troškova tvrtki ili fizičkih osoba, osigurati digitalne kopije za sve stranke, a svi aktivni dokumenti bit će lako dostupni i na jednom mjestu.
Facebook Twitter Print