Komentari i analize
Violeta vodeća na tržištu higijene, povećala prednost nad Procter&Gambleom
30.3.2018 05:50 | Indikator.ba
Violeta d.o.o. Grude lider je na tržištu finih tkiva (papirne maramice, toaletni papir, salvete...) i higijenskih proizvoda u Bosni i Hercegovini, pokazuje analiza analitičke kuće Eromonitor, izvještava Indikator.ba.

-Violeta je mjerilo za mjerenje uspješnosti igrača u većini kategorija finih tkiva i higijenskih kategorija. Violeta je počela s toaletnim papirom, ali je proširila proizvodnju na većinu higijenskih kategorija u proizvodnom i marketinškom portfelju, navodi Euromonitor.

Zbog ekstremne korporativne nestabilnosti u Konzumu, glavnom igraču u suvremenoj prodaji prehrambenih proizvoda, snažna ekspanzija supermarketa, hipermarketa i maloprodajnih prodavanica poništena je u drugom dijelu razdoblja. To je otvorilo malo mjesta za oporavak nezavisnih malih trgovaca, ali prave zvijezde koje se dižu iz distribucijskog krajolika u higijeni su drogerije/parafarmacije, gdje dominiraju dva lanca: dm i Cm, konstatuje Euromonitor.

Domaći i regionalni lanci dominiraju u prodaji finih tkiva u BiH.
-Violeta je sve više izložena konkurentskim napadima, posebno kompanija Drenik ND d.o.o. i Paloma d.d., koji se sve više oslanjaju na cijenu kako bi povećali privlačnost svojih proizvoda nasuprot Violetinim, navodi se u analizi.

Iako je potražnja za privatnim etiketima u maloprodaji finih tkiva u porastu, vodeći privatni lider u maloprodaji - Konzum d.o.o. - gubi udio.
- Konzumov gubitak udjela ima veze s ukupnom slabom izvedbom u maloprodaji, a ne s problemima potrošača s privatnim etiketama, ocjenjuje Euromonitor.

Violeta je povećala svoju prednost nad Procter & Gambleom u sanitarnoj zaštiti 2017. godine.
- Žene više preferiraju standardnu kvalitetu i pristupačne proizvode nego skuplje međunarodne marke dodatne vrijednosti, zaključuje Euromonitor.

Kada su u pitanju brisači (baby maramice za brisanje i ostalo), Violeta je zabilježila pad vrijednosti udjela u 2017. godini, ali je i dalje daleko ispred svojih konkurenata.
Violeta brisači dominiraju na policama u većini maloprodajnih formata u Bosni i Hercegovini, a tvrtka je mjerilo za sve druge igrače u ovoj kategoriji, navodi Euromonitor.

Trenutni nivo potrošnje po stanovniku u finim tkivima i higijeni u Bosni i Hercegovini znatno je niži od nivoa u ekonomski razvijenijim tržištima, što je prema, Euromonitoru, jasan pokazatelj da ovo tržište ima značajan potencijal rasta.

Facebook Twitter Print