Ekonomija
​Hrvatska Nijemcima sve manje zanimljiva za ulaganja
6.4.2018 05:47 | Indikator.ba
Većina ispitanika u anketi Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, provedenoj u februaru među 140 tvrtki-članica, smatra da ekonomsko stanje u Hrvatskoj nije dobro, a pao je i udio onih koji bi ponovno investirali u Hrvatsku.

Svega 10 posto anketiranih smatra kako je ekonomska situacija u Hrvatskoj dobra, a tek 33 posto da hrvatska ekonomija ide u pozitivnom smjeru, u odnosu na 57 posto u istraživanju prošle godine, objavila je u četvrtak Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora.

Iako se udio preduzetnika koji bi ponovno investirali u Hrvatsku posljednjih godina kretao oko 80 posto, u aktuelnom istraživanju pao je na 68 posto. Kao glavni izvor nezadovoljstva tvrtke koje posluju u Hrvatskoj i dalje navode izostanak reformi.

Za razliku od Hrvatske, stanje u ekonomiji u zemljama srednje i istočne Evrope se po mišljenju anketiranih privrednika popravilo, pa ga je 37 posto ocijenilo dobrim (u odnosu na 30 posto u 2017. godini). U tim zemljama se povećao i broj preduzetnika koji smatraju kako ekonomija ide u dobrom smjeru - s 30 posto u prošloj na 39 posto u ovoj godini.

Glavnim nedostacima Hrvatske kao mjesta za poslovanje i dalje se smatraju visoko porezno opterećenje, porezni sistem i uprava, suzbijanje korupcije i kriminala, pravna sigurnost te javna uprava.
Kao glavne prednosti ističu se članstvo u Evropskoj uniji, akademsko obrazovanje radnika, kvalifikacija zaposlenika, produktivnost radne snage te dobra infrastruktura.

Hrvatska je kao investicijsko odredište u ovogodišnjem istraživanju ponovo zauzela osmo mjesto od 20. država srednje i istočne Evrope, na kojem, uz izuzetak 2017. kada je bila sedma, boravi od 2014. godine. Na prva tri mjesta su Češka, Poljska i Estonija.
Facebook Twitter Print