Politika i društvo
Otvoren sajam gospodarstva u Mostaru: Do kraja godine razmjena BiH i Srbije dvije mlrd eura
10.4.2018 15:31 | Indikator.ba
Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izrazili su u utorak u Mostaru očekivanje da trgovinska razmjena između BiH i Srbije do kraja godine premaši iznos od dvije milijarde eura.

Prilikom obilaska štandova na Međunarodnom sajmu gospodarstva, Vučić je izjavio novinarima kako se raduje povećanju izvoza u BiH, kao i povećanju uvoza iz BiH što je, kako je kazao, uzajamni poticaj koji donosi mnogo radnih mjesta.
– Svake godine imamo za po 200 milion veću trgovinsku razmjenu – kazao je Vučić.
Dodao je kako očekuje da trgovinska razmjena između dvije zemlje do kraja godine dostigne iznos od dvije milijarde eura.
– To su za nas veliki uspjesi i dobre stvari. Ako budemo o razmišljali o ljudima i njihovim sudbinama uvjeren sam da ćemo sačuvati i mir i stabilnost što je najvažnije i što je osnovi uvjet da bismo mogli govoriti o gospodarskoj suradnji – ustvrdio je Vučić.
Upitan hoće li biti formirano jedinstveno ekonomsko regionalno tržište, kazao je kako vjeruje da će se u budućnosti postići dogovor.
– Naš je prijedlog da idemo dalje, odnosno da ujednačavamo poreske stope, kao i sve druge fiskalne i parafiskalne namete i slično – naglasio je srbijanski predsjednik.
Hrvatski član Predsjedništva BiH zahvalio je Vučiću na, kako je kazao, intenzivnoj komunikaciji da se naprave odnosi u BiH koji omogućavaju njezin europski put.
– Najbolji način da to uradimo jeste ekonomska suradnja – kazao je Čović.
Poručio je kako su firme koje su na sajam došle iz Srbije dale dodatni poticaj da se ovogodišnji sajam može nazvati najbolje organiziranim i najposjećenijim do sada.
– Vjerujem da će on otvoriti mnoštvo mogućnosti. Uz to, duboku vjerujem da razmjena od blizu dvije milijarde eura između BiH i Republike Srbije može uvelike biti nadmašena upravo kroz ovakve manifestacije – kazao je Čović.
U Mostaru je danas svečano otvoren 21. Međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2018.
Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak ukazala je da će u pet dana sajma biti upriličene i podsajamske manifestacije, stručne konferencije i okrugli stolovi.
Prigodno je riječi uputio gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović i predsjednik Srbije – Zemlje partnera Aleksandar Vučić, koji je sajam proglasio otvorenim. Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, premijer Bugarske, Bojko Borisov, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, predsjednik RS Milorad Dodik, te veliki broj dužnosnika.
Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Srbija, koja se predstavila na sajmu sa kompanija.
Prvog dana sajma potpisan je okvirni Sporazum o saradnji Hrvatske gospodarske komore, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Gospodarske komore Federacije BiH.
U prisustvu predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plankovića, Sporazum su potpisali potpredsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.
Facebook Twitter Print